Czy ops-y w małopolsce skorzystają ze środków UE 2014-2020 - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 2    [ Posty: 16 ]

Napisano: 25 mar 2015, 22:22

Oczywiście zgodnie z treścią projektu Szczegółowego Opisu Osi Priorytetowych (Uszczegółowienia) Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Małopolskiego na lata 2014-2020 ops-y mogą korzystać ze środków UE na realizacje projektów ale jest pewne „ale”, a właściwie to nawet 2 „ale”:

Po pierwsze – w Działaniu 9.1 AKTYWNA INTEGRACJA (str. 198 Szczegółowego Opisu….) jest zapisane, że będą KONKURSY, a
Po drugie – wkład własny min. 15% .

Biorąc pod uwagę już tylko te dwa „ale” może być tak, że część ops-ów (zwłaszcza tych mniejszych) po prostu nie podejdzie do konkursu. Wiadomo – biurokracja, mało kadry, obawa przed wynikami oceny, duży wkład własny :x itd, itp. W związku z tym mam propozycję :D , apel :D i prośbę :D zarazem: skorzystajmy z zaproszenia żeby wziąć udział w konsultacjach (są do dnia 10 kwietnia 2015 r.) i wypełnijmy FORMULARZ ZGŁASZANIA UWAG DO PROJEKTU, np. że projekty w ops powinny być systemowe, że wkład własny nie więcej niż np. 10% (w formie środków na wszelkie formy pomocy i koszt pracownika własnego) itd. Jeżeli nawet już teraz wiecie, że nie jesteście zainteresowani/e projektami to napiszcie to w interesie innych ops-ów.
Ja wysyłam swoje uwagi, ale niezależnie od tego i tak startujemy w konkursie :shock: .

https://www.rpo.malopolska.pl/wiadomosci ... -2014-2020

PS - ludzieeeeeee, jeżeli nawet będzie konkurs, to i tak piszcie te projekty, nie pozwólcie na to, żeby centusie całą kasę zostawili w Krakówku :lol:
lotsy

Napisano: 26 mar 2015, 13:34

Witaj Lotsy,
To bardzo ważne co piszesz, tym ważniejsze, że państwo ma zamiar przeznaczyć olbrzymie środki na remonty mieszkań.
Szkoda aby się zmarnowały. Czasu jest niewiele, ale jeżeli sprawa zostanie nagłośniona to jest szansa na to, że uwagi były uwzględnione, a zacznie się faktycznie budowa i integracja w dziele i czynie, a nie pustosłowie i pozorowanie działań.
Myślę, że tutaj potrzebny byłby koordynator, który zbierałby pomysły konkretnych ops-ów czy indywidualnych prcowników socjalnych - pomijam tych którzy sami odpowiedzą na Twój apel.
Ale moim zdaniem Ty byłbyś odpowiednią osobą, która ten wóz by pociagnęła i jakoś pilnowała bo przecież zdajesz sobie sprawe jak rozbite jest nasze środowisko i nie każdy chociaż chce to ma wiedzę i mozliwości aby interweniować, a tu trzeba kuż żelazo póki gorące bo stracimy kolejną szansę i pozostnie marazm
pozdrawiam
Dzidka
dzibar
Specjalista
Od: 06 sie 2006, 18:41
Zajmuję się:
Strona WWW: http://vp.pl

Napisano: 27 mar 2015, 22:51

cd. - przejrzałem kilka RPO (Regionalny Program Operacyjny), może trochę pobieżnie ale w aktywnej integracji przewidują w zasadzie 2 formy naboru: konkursową i pozakonkursową, tymczasem w Małopolsce tryb pozakonkursowy przewidziano tylko dla ROPS-a, kpina!
małopolanie - piszcie swoje uwagi bo dostaniecie ale figę z makiem!!!!!!!!! :x
lotsy'

Napisano: 28 mar 2015, 0:10

Może Ośrodki Pomocy Społecznej w Małopolsce skorzystają z funduszy unijnych za pośrednictwem ROPS Kraków?
Andrzej

Napisano: 28 mar 2015, 1:02

lotsy
U nas jest wpisany tryb pozakonkursowy, jednak część jednostek marudzi i twierdzą, że nie przystąpią. Jeśli nie będzie 100% udziału (chodzi o pcpr-y), i tak będą nici z pozakonkursowego. Mam cały czas nadzieję, że przemyślą sprawę i zadeklarują udział. Konkursy to loteria, a pomoc społeczna nadal wymaga wsparcia.
Andrzej
Nie czytałam małopolskiego RPO, ale przez ROPS to raczej niemożliwe. Na ogół ROPS-y dostały koordynowanie wojewódzkich programów rozwoju ekonomii społecznej i to jest ich pieniądz pozakonkursowy.
betta27

Napisano: 28 mar 2015, 13:09

EFS i EFRR dla Województwa Małopolskiego

Ciekawe czy ośrodki pomocy społecznej będą mogły wykorzystywać fundusze EFRR do finansowania projektów m. in. w zakresie działań wspierających rozwój regionalny i lokalny?

https://ops.pl/2015/03/efs-i-efrr-dla-wo ... polskiego/
Andrzej

Napisano: 30 mar 2015, 11:26

W dolnośląskim podobnie, albo wszystkie opsy i pcpry albo nie ma trybu pozakonkursowego....
socjalna ops

Napisano: 03 kwie 2015, 9:53

pewnie jestem up.......y ale przypominam że na Wasze opinie w sprawie programu na najbliższych kilka lat pozostało ok TYDZIEŃ! :mrgreen: :D :mrgreen:
lotsy'

Napisano: 03 kwie 2015, 10:10

wielkie narodowe marnowanie pieniędzy i robienie za pup roboty, kasę zgarną firmy szkolące a ludzie i tak bez roboty przyjdą po zasiłki, teraz niby na przymus wciskają programy, nie dać się zwariować i postawić się a nie będą nami pomiatać i przymuszać do czegoś do czego i tak większość ma negatywne opinie na temat tych projektów, jak już to dla chętnych a nie na przymus
...

Napisano: 06 kwie 2015, 10:59

;) ,coś mądrego ktoś napisał o projektach,niech tworzą miejsca pracy,a nie uczą jak się uczesać,i umalowć.
ALKA

Strona 1 z 2    [ Posty: 16 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x