Pogrzebanie szczątków ludzkich (czaszka) - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 26 mar 2015, 9:24

WItam serdecnie drodzy forumowicze. Zwracam się do Was z myślę nietypowym - przynajmniej dla mnie - pytaniem, a mianowice:
Prokuratura Rejonowa przysłała do mojego OPS-u pismo z informacją, iż w lasach na terenie mojej gminy jakiś czas temu znaleziono szczątki ludzkie (czaszka bez żuchwy) i po ekspertyzie biegłego ustalono iż przeleżała w ziemi okolo 40-50 lat. Postępowanie zostało umorzone z uwagi na brak danych o popełnienie czynu, a nas jako OPS z terenu gminy na której znaleziono te szczątki proszą o pogrzebanie w/w szczątków.
Moje pytanie jest takie: czy ktoś z Was miał podobny przykład i czy to Wy chowaliście takie szczątki oraz ewentualnie jak ubiegać się o zwrot kosztów pogrzebu.
Sławek

Napisano: 26 mar 2015, 10:01

przekaż wróżce buahahahaha
...

Napisano: 26 mar 2015, 10:23

Ciekawe jaka się kryje za tym historia ... interesujące.
BadAss

Napisano: 26 mar 2015, 10:48

Robisz normalny pochówek NN
Nikt wydatków nie zwraca
p..

Napisano: 26 mar 2015, 11:25

Zlecasz zakładowi pogrzebowemu i in to załatwia a wy płacicie
kkkkkkk

Napisano: 26 mar 2015, 12:56

robisz pochówek nn, u nas ksiądz nazywa to pokropkiem , ponieważ nie wiadomo jakiego wyznania była osoba zmarła. koszt gminy.
1bas1

Napisano: 26 mar 2015, 15:49

Dziękuje za udzielenie odpowiedzi - oczywiście tych sensownych i wnoszących coś do tematu.
Sławek

Napisano: 26 mar 2015, 18:10

Z czaszek sie kiedyś popielniczki robiło. Nadawały się też na miseczki po odcięciu góry.
Tajemnicza sprawa. Trzeba wezwać FBI. Dlaczego pomoc społeczna ma się szkieletami zajmować. Już archeologów z was robią.
Ares

Napisano: 27 mar 2015, 9:01

przepisy prawa mówią tylko o pochowaniu zwłok, jest luka co do szczątków ludzkich- kości, czaszek itp. , które ostatnio często są znajdowane przy różnych pracach
dwa lata temu też mieliśmy wykopane czaszki i kości
mając wątpliwość iż ustawa o cmentarzach i rozporządzenia nigdzie nie zawierały słowa szczątki ludzkie a zwłoki zadzwoniłyśmy do naszego ministerstwa do wydziału prawnego mówiąc iż jest luka w prawie... osoby tam pracujące potwierdziły ten fakt i wspólnie ustaliliśmy iż należy stosować w tej ustawie wykładnię iż zwłoki to tez szczątki
i pochowaliśmy tak jak mamy to w umowie z zakładem pogrzebowym

w następnym roku podpisując umowę z zakładem pogrzebowym dołączyliśmy w umowie oprócz zwłok i szczątki
zuzanka

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x