Dzień dobry,
właśnie zostałam powołana na członka GKRPA z funkcją sekretarza, co w interpretacji wójta oznacza prowadzenie całokształtu dokumentacji i spraw dotyczących GKRPA. Dodam, że gmina jest mała i wójt nie powołał swojego pełnomocnika do spraw GKRPA.
Nie otrzymałam żadnego zarządzenia o tym, że GOPS ma przejąć budżet i zadania komisji.
W ustawie jest zapis art. 4' ust.2, że gminny program jest realizowany przez ops, albo inną jednostkę, ale ja rozumiem że wtedy wójt wprost wskazuje w drodze zarządzenia że to akurat GOPS ma się tym zajmować.
Czy pełnienie funkcji społecznej członka komisji jest jednoznaczne z przyjęciem dodatkowych zadań związanych z pracą w GOPS?
Jak jest u Was?
Czy ktoś jeszcze ma taką sytuację?
Czy OPS-y w małych gminach prowadzą obsługę GKRPA (realizują program i prowadzą postępowania o leczenie?)
-
- Praktykant
- Zajmuję się:
- Kontakt:
- thorgal70
- Referent
- Zajmuję się: Wszystkim i niczym
- Kontakt:
Re: Czy OPS-y w małych gminach prowadzą obsługę GKRPA (realizują program i prowadzą postępowania o leczenie?)
GKRPA jest prowadzona przez gminę. W skład komisji wchodzi pracownik OPS, który dostaje z tego tytułu dodatkowe wynagrodzenie. Dokumenty oraz budżet jest realizowany przez komisję, OPS nie ma z tym nic wspólnego.
Z poważaniem
Oprócz Czy OPS-y w małych gminach prowadzą obsługę GKRPA (realizują program i prowadzą postępowania o leczenie?) - Pomoc społeczna (forum ogólne) przeczytaj również:
Kosiniakowe- czy liczy się do dochodu
ustalanie terminów wypłaty świadczeń
odpłatność za DPS z oszczędności w wysokości ponad 200.000,00 zł.
Zaświadczenie o dochodach
Pracownik socjalny
Wyprowadzka = zasiłek na dni?
wyrównanie zasiłku pielęgnacyjnego - zasiłek stały
zasiłek okresowy - przełanka tylko UBÓSTWO
Regulamin okresowej oceny pr. socjlanego
zasiek stały a pomoc rodziców
ustawa o dostępności
Nadpłata świadczeń w danym miesiącu
zasiłek stały jak wyliczyć wysokość
Zasiłek okresowy - kontynuacja
Zasiłki stałe też do ZUS ???