czy osoba na którą pobierane jest świadczenie pielęgnacyjne może pracować zawodowo? - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 05 mar 2014, 11:30

czy osoba na którą pobierane jest świadczenie pielęgnacyjne może pracować zawodowo
~OPS

Napisano: 05 mar 2014, 11:32

niby nie ma przeszkód ale to dziwne że opiekun rezygnuje z zatrudnienia a wymagający opieki pracuje...ja bym sprawdziła czy istnieje wtedy konieczność opieki tak znacznej ze uzasadnia aby osoba ją sprawująca nie pracowała
~ala

Napisano: 05 mar 2014, 15:44

A ja bym przyznała i nie wnikała tak głęboko. Świadczenie przysługuje bez względu na dochód a przy tym nie przeprowadza się żadnego wywiadu. Zapisu, że osoba wymagająca opieki nie może pracować też w ustawie nie ma.
~Zoja

Napisano: 05 mar 2014, 16:18

moze pracowac...Trzeba ja zawiesc, przywiezc...byc w pogotowiu caly czas...Wiem cos o tym...
~jaja

Napisano: 05 mar 2014, 17:34

znowu zaczynacie, podaj przykład ,że niby się nie należy.Oczywiscie ,że się należy ludzie ruszcie szare komórki.
~viki

Napisano: 06 mar 2014, 14:10

Mieliśmy kiedyś taki przypadek. Chłopak jest całkowicie sparaliżowany i dla jego dobra chciała rodzina, by trochę pracował. Głowa jest w porządku, komputerem się posługuje . Pisaliśmy do Ministerstwa o opinię i nie potwierdzili, ani nie zabronili. Nistety, chłopiec nie pracował długo.
~Anna

Napisano: 06 mar 2014, 16:31

dac odmowe niech sie odwołają jak macie watpliwosci
~wk

Napisano: 06 mar 2014, 17:03

mam taki sam przypadek,córka pracuje na urzędzie w skarbówce, jakos się porusza matka ją dowozi i zabiera po pracy,ja osobiscie myslę ,że to dobrze jak człowiek niepełnosprawny ma taką możliwosc i da sobie w pracy radę.
~Marta

Napisano: 06 mar 2014, 19:09

a ja miałam odpowiedź z MPiPS, że może pracować i SP przysługuje
~xxx-Lena

Napisano: 10 mar 2014, 16:09

to się wydaje faktycznie dziwne, niezdolny do pracy i samodzielnej egzystencji a pracuje, ale tak jet - nie ma zakazu pracy,
~ala

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x