rodzinne bez praw rodzicielskich? - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 20 ]

Napisano: 05 mar 2014, 11:35

mam wniosek o zasiłek rodzinny, dziecko pełnoletnie, uczace się, matka pozbawiona praw rodzicielskich jak dziecko bylo maloletnie, ojciec nie zyje. czy tej matce przysluguje zasilek rodzinny na dzieco? jak sie ma pozbawienie praw rodzicielskich do pelnoletniego dziecka, obowiazek alimentacyjny dalej przeciez jest. proszę o pomoc
~...

Napisano: 05 mar 2014, 11:41

ktoś pomoże?
~...

Napisano: 05 mar 2014, 11:41

Ma się nijak, ponieważ pełnoletnie dziecko samo może już decydować o sobie bez zgody przedstawiciela ustawowego.
~ja

Napisano: 05 mar 2014, 11:45

ale samo dziecko na siebie nie moze brac rodzinnego, chyba, ze podaloby matke o alimenty. na jakiej podstawie byście odmowili.. z ajkiego powodu sie jej nie nalezy? nie ma praw do tego dziecka
~...

Napisano: 05 mar 2014, 11:52

Wydaje się , że może ubiegać się o zasił.rodzinny. Z chwilą uzyskania pełnoletności przez syna ustała władza rodzicielska matki.. A skoro tak to nie można mówić, w stosunku do matki, że ma ograniczoną władzę rodzicielską bo ta władza rodzicielska ustała, nie istnieje.
~ja

Napisano: 05 mar 2014, 11:52

Wydaje się , że może ubiegać się o zasił.rodzinny. Z chwilą uzyskania pełnoletności przez syna ustała władza rodzicielska matki.. A skoro tak to nie można mówić, w stosunku do matki, że ma ograniczoną władzę rodzicielską bo ta władza rodzicielska ustała, nie istnieje.
~ja

Napisano: 05 mar 2014, 11:56

no właśnie, więc czy w chwili uzyskania pelnoletnosci przez dziecko matke automatycznie \"nie dotyczy/zobowiązuje\" postanowienie sądu o pozbawieniu tych praw? ubiega sie o rodzinne i dodatek z tyt. samotnego wych. dziecka
~...

Napisano: 05 mar 2014, 11:59

jest dalej rodzicem majacym prawo do świadczeń rodzinnych na dziecko? jak myślicie?
~...

Napisano: 05 mar 2014, 12:01

ustawa o pozbawieniu władzy/praw rodzicielskich wspomina tylko w jednym miejscu - przy art. 17 ust. 1a przy świadczeniu pielęgnacyjnym.

Zasiłek przysługuje ze wzgledu na cel, ma celu częsciowe pokrycie kosztów utrzymania dziecka. Jęśli dziecko pozostaje teraz na utrzymaniu matki, nalezy przyznać świadczenia.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 05 mar 2014, 12:06

1. czyli jeżeli mieszka z matką, pozostaje na jej utrzymaniu to przyznac?
2. jezeli nie mieszka, takie mam watpliwosci? wywiad? ustalic? odmowic bo nei ma faktycznej opieki?
~...

Strona 1 z 2    [ Posty: 20 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x