Ustawa z dnia 9 czerwca 2011 r. o wspieraniu rodziny i systemie pieczy zastępczej
Rozdział 3
Instytucjonalna piecza zastępcza
Art. 93.
1. Instytucjonalna piecza zastępcza jest sprawowana w formie:
1) placówki opiekuńczo-wychowawczej;
2) regionalnej placówki opiekuńczo-terapeutycznej;
3) interwencyjnego ośrodka preadopcyjnego.
2. Placówkę opiekuńczo-wychowawczą prowadzi powiat lub podmiot, któremu
powiat zlecił realizację tego zadania na podstawie art. 190.
Już wszystko wiem na ten temat! również pisałam do Ministerstwa i odpisali, ze NIE NALEŻY się dodatek, ponieważ placówki nie sa już jednostkami organizacyjnymi pomocy społecznej! oczywiście nie ma przeszkód, aby dyrektor placówki ustalił taki dodatek i płacił z własnego budżetu. U mnie niestety to nie przeszło:(
Jeśli placówki nie są jednostkami organizacyjnymi pomocy społecznej, to są jednostkami organizacyjnymi czego? A może sami nie wiedzą jak jest?
https://www.mpips.gov.pl/pomoc-spoleczna ... nizacyjne/
Czy urzędnicy z ministerstwa kłamią w piśmie czy na stronie ministerstwa? Gdyby było tak jak w cytowanym piśmie, to ponad rok od uchwalenia ustawy jest wystarczającym czasem na wprowadzenie zmian na stronie ministerstwa
korzystajmy z tego ze nie jesteśmy niby \" nigdzie\" i walczmy żeby nas do ministerstwa edukacji wzięli(taki żarcik- który mogliby się okazać możliwy-eh marzenia)
A mówiliśmy posłom w czasie \"prac\" nad nową ustawą, że nie wolno takiej istotnej ustawy (choć żadnych się nie powinno tak uchwalać !) \"odwalać na kolanie\".
Ale cóż, my swoje a...
kalendarz wyborczy nie uwzględnia takich \"drobiazgów\" jak sprawnie działający np. system opieki nad dzieckiem i rodziną
Mało śmieszne.
Spróbujemy coś ugrać w Waplewie.
Pozdr.