Czy posiada tytuł prawny?? - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 21 sie 2014, 10:02

Mam podbity wniosek przez społdzielnie ale rozpisaka ze skladnikami czynszu widnieja na meza ktory zmarl, a wniosek sklada teraz zona. Społdzielnia mi dolaczyla do wniosku rowniez akt notarialny i tam czytam ze mieszkanie jest na małżonkow na pania i pana :).
Pani (zona) posiada tytuł prawny bo przeciez jest wspolwlascicielka???
Ani

Napisano: 21 sie 2014, 13:15

a czy samo postanowienie o stwierdzeniu nabycia spadku po rodzicach jest wystarczającym dokumentem potwierdzającym prawa własności domu. Przy czym nadmieniam, że w postanowieniu nie jest wymieniony wprost dom tylko działka na której on stoi... pomóżcie
kasiula

Napisano: 22 sie 2014, 12:45

1) Wniosek powinien być raczej na żonę, ale skoro jest na nie żyjącego męża, to moim zdaniem przynajmniej kolejne dokumenty wypisywać na żonę. Tytuł prawny nie budzi moich wątpliwości.

2) Moim zdaniem wystarczy, a do naszych celów to zdecydowanie.
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Napisano: 25 sie 2014, 13:44

autor: Ani » 21 sie 2014, 9:02

Mam podbity wniosek przez społdzielnie ale rozpisaka ze skladnikami czynszu widnieja na meza ktory zmarl, a wniosek sklada teraz zona. Społdzielnia mi dolaczyla do wniosku rowniez akt notarialny i tam czytam ze mieszkanie jest na małżonkow na pania i pana .
Pani (zona) posiada tytuł prawny bo przeciez jest wspolwlascicielka???

a jak się to ma do powierzchni??? bo okey tytuł prawny ma z tym sie zgodze, ale czy na całą powierzchnie?? skoro zona byla wspolwlascicielka to ma 1/2 swoja czesc i jeszcze 1/2 po mezu czyli razem na tytul prawny do 3/4 a co jesli sa dzieci?? 1/4 nalezy sie dzieciom. czy przyjmuje na cala powierzchnie czy tylko 3/4 mimo ze dzieci dorosłe nie mieszkaja i zona sama zajmuje cale mieszkanie?? zadnych spraw spadkowych nie ma.
zula

Napisano: 26 sie 2014, 13:47

zula pisze: tytuł prawny ma z tym sie zgodze, ale czy na całą powierzchnie??
Na całą.
Nie umiem sobie wyobrazić jak może być inaczej, jak jest możliwe myślenie o kawałkowaniu mieszkania, jak to w ogóle przeprowadzić ??? Czy ktoś o tym myśli i umie wyjaśnić??? (chodzi o to, że ten niby-problem pojawia się co i raz)
PCW
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 27 sie 2014, 14:55

Poki co jezeli nie maja przeprowadzonego spadku to wniosek zlozyla zona i mieszka razem z synem wiec narazie calosc na nia, bo ma czas do pol roku przeprowadzic postepowanie spadkowe
Ani

Napisano: 28 sie 2014, 12:26

To postępowanie jak rozumiem ma dotyczyć tej drugiej (tu nieistotnej !!!) części praw do majątku, zaś na mocy tej pierwszej wnioskodawca ma pełne prawo mieszkać i prosić o dodatek. W końcu nadal ma obowiązek płacić i to w 100% za CAŁE mieszkanie, które zajmuje, nieprawdaż?

Jak widać nie bardzo się rozumiemy z Ani.
PCW
VIP
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x