niepełnoletni właściciel lokalu i jeszcze coś - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 20 sie 2014, 14:47

Dodatkami zajmuję się od niedawna i mam taką sytuację:
Właściciel mieszkania umarł i w spadku zostawił połowę mieszkania małoletniemu dziecku z konkubinatu a drugą połowę pełnoletniemu dziecku z pierwszego małżeństwa.
Teraz konkubina z małoletnim chce starać się o dodatek mieszkaniowy i co teraz? Dzwoniła Pani ze spółdzielni i pytała kogo ma wpisać jako wnioskodawcę. :o
Poza tym z tego co wiem była sprawa o nabycie jedynie spadku, brak jest natomiast aktu noterialnego i co ja mam z tym fantem teraz zrobić ? Czy w ogóle im należy się dodatek mieszkaniowy ?
-dodatek

Napisano: 21 sie 2014, 11:04

Sprawa prosta jak... unijny ogórek.
Moim zdaniem należy najpierw — na podstawie dokumentów — ustalić tytuł prawny. Od tego najbardziej właściwy wydaje się zarządca mieszkania, czyli w tym przypadku spółdzielnia.
Jeśli spółdzielnia potwierdzi tytuł prawny, to po kłopocie.
Ten małoletni człowiek raczej nie może samodzielnie występować z wnioskiem, ale ma od tego matkę, więc podpis matki na wniosku byłby właściwym rozwiązaniem. Jeśli matka jednocześnie tam mieszka (raczej nie ma innej możliwości), to nie widzę przeszkód, by występowała jednocześnie jako wnioskodawca.

Dopóki brak dokumentu potwierdzającego tytuł prawny, to prawo do dodatku jest wątpliwe.
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Napisano: 21 sie 2014, 12:18

Witam
Podpinam się z moją sprawą, bo również chodzi o niepełnoletniego właściciela.
Wnioskodawcą jest niepełnoletni właściciel (jedyny) i w pozostałych dokumentach są jego dane. Wniosek i deklaracja podpisana przez matkę wnioskodawcy (mam dokument zezwalający jej na dokonywanie czynności prawnych w imieniu córki).
Pytanie jest następujące. Czy decyzję wydawać na niepełnoletniego wnioskodawcę, czy na jego matkę?
Z tego co wiem na niepełnoletnie osoby nie powinno wydawać się decyzji i zastanawiam się, czy wszystko nie powinno być wypisane na matkę jako pełnoprawnego opiekuna i osobę zarządzającą majątkiem niepełnoletniego do 18 roku życia wnioskodawcy.
Z góry dziękuję za odpowiedź
nowy19

Napisano: 25 sie 2014, 12:03

nowy19 pisze:Z tego co wiem na niepełnoletnie osoby nie powinno wydawać się decyzji
Jeśli nowy19 wie, to bezprzedmiotowe pytanie i odpowiedź.

Jeśli jednak ma wątpliwości, to ja te wątpliwości podzielam, ale jeśli ktoś umie je rozwiać, to proszę bardzo.
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x