nowy dom a dm - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 21 sie 2014, 9:43

proszę o pomoc, mam taki przypadek: Kobieta złożyła wniosek o DM na nowo kupiony dom (wcześniej pobierała DM na wynajmowane mieszkanie), w akcie notarialnym ma zapis, że nowy dom kupiła w części za własne pieniądze ze sprzedaży mieszkania w innym mieście za 25tys. Nowy dom kupiła za 60tys. Po przeprowadzeniu wywiadu okazało się, że swoje mieszkanie sprzedała w kwietniu tego roku (więc nie łapie się w 3 miesiącach, bo wniosek o DM z sierpnia), a resztę pieniędzy ma pożyczone od rodziny, sami utrzymują się z pomocy społecznej, czy w takim przypadku powinien być przyznany DM? Czy jeżeli te 25 tys. nie łapie się w okresie 3 miesięcy branych do dochodu i wg klientki w całości są przeznaczone na zakup nowego domu, to mam w ogóle nie zwracać na nich uwagi? Trochę mam wątpliwości skoro kupują nowy dom to czy w ogóle od razu powinni się starać o DM?
A....

Napisano: 21 sie 2014, 10:34

utrzymują się z pomocy społecznej i stać ich na kupno domu? Super! US na pewno się tym zainteresuje
Asia4

Napisano: 22 sie 2014, 11:41

US samodzielnie może nigdy nie dowiedzieć się, więc może warto — w interesie społecznym — powiadomić go 8-)
Podobnie ośrodek pomocy społecznej.

Wróćmy teraz do naszych dodatków.
A.... pisze: Trochę mam wątpliwości skoro kupują nowy dom to czy w ogóle od razu powinni się starać o DM?
Ja nie trochę, ale sporo wątpliwości, tyle że chodzi mi raczej nie same starania, co o prawo do dodatku. Alternatywnie bowiem można za podaną kwotę można byłby zapewne wynająć jakieś mieszkanko i mieć na opłaty przez dłuuugie lata bez wyciągania ręki po publiczne pieniądze.
Jednocześnie dostali w zasadzie DAROWIZNĘ, którą należałoby zaliczyć do dochodu.
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Napisano: 25 sie 2014, 13:38

dzięki bardzo za odpowiedzi:)
A....

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x