czy pracownikowi soocjalnemu pracującemu w DPS przysługuje dodatek 250 zł???

Wybrane tematy:
odpłatność za DPS - żyjące dzieci i wnuki Odpłatność za DPS sposób nalicznia świadczenie ratownicze- mieszkaniec DPS Ustalenie odpłatności DPS - stare zasady Decyzja OPS mam płacić a z czego mam żyć Wywiady alimentacyjne u dzieci
~sas

Re: czy pracownikowi soocjalnemu pracującemu w DPS przysługuje dodatek 250 zł???

Post autor: ~sas »

Bezradna - odpowiedź na 5+, tak trzymać !!!
~wiola

Re: czy pracownikowi soocjalnemu pracującemu w DPS przysługuje dodatek 250 zł???

Post autor: ~wiola »

My niestety dodatku nie dostaliśmy. Pisaliśmy do dyrektora wniosek o przyznanie dodatku, o którym mowa w art212 ust.3a . Dyrektor przedstawił nam dwie opinie prawne( od dwóch różnych radców prawnych), z których wynika,że dodatku nie dostaniemy. Przykre, bo w wielu DPS-ach pracownicy socjalni korzystają z w/w dodatku. Przykre. Co możemy zrobić?
~ziomek

Post autor: ~ziomek »

iść do sądu pracy lub PIP. Wyroki na korzyśc prac. socjalnych już były !!!. A opinii prawnych to ja tez moge przynieśc dyrektorowi 20, i co z tego wynika ??? ano nic
~kingulinek

Post autor: ~kingulinek »

Panie i Panowie, otrzymałam odpowiedź z ministerstwa, w której jasno i wyraźnie napisano mi, że to Dyrektor jednostki decyduje, czy się należy dodatek czy nie.mój uważa , że się nie należy.
~czarna

Post autor: ~czarna »

Aby móc przyznać dodatek szef musi zwrócic sie o ziększenie budżetu na płace do starostwa.A tam zażądaja opinii prawnej,czy pracownikowi dps, który nie pracuje w terenie nalezy sie dodatek czy tez nie.Jeżeli prawnicy zinterpretowali że nie to skąd u licha on ma wziąc kaasę na dodatkowe wynagrodzenie.A inni pracownicy dps(nie socjalni) widzą co tak naprawde w dps robi socjalna. To tyle mojego wywodu.Pozdrawiam
~dorota1

Post autor: ~dorota1 »

I tu się mylisz, bo jak do tej pory owszem dyrektor zwraca się do organu prowadzącego o dodatkowe fundusze. Jednak organ prowadzący przesyła tę informację dalej, gdyż dodatki dla pracowników socjalnych refundowane są z budżetu wojewódzkiego.
Dla Twojej widzy czarna - ani dyrektor ani organ prowadzący nic to nie osztuje poza kilkoma podpisami.
Ty jednak widzę wyznajesz zasadę\"psa ogrodnika\" - sama nie dostaniesz to innym też nie dasz.
~zosia

Post autor: ~zosia »

Ja uważam że nastały czasy że pracownik musi sam zadbac o swoje - to z sądem pracy jest bardzo dobry pomysł. I nie powinno to byc negatywnie w środowisku odbierane ani zwłaszcza przez dyrekcję, bo rozstrzygnie to wszelkie niedopowoedzenia w tej kwestii. ja rowniez uważam że jeżeli pracownik wykonuje pracę -świadczenie pracy socjalnej w tym przeprowadzanie wywiadów środowiskowych poza siedzibą jednostki w której jest zatrudniony ( czyli za murami DPS) to sie należy. Jeżeli takie czynności macie przypisane zakresem czynnosci i faktycznie wyruszacie w teren (np, wywiady alimentacyjne u rodziny) to jak najbardziej - natomiast jeżeli tych czynnosci nie wykonujecie ... to niestety nie nalezy sie
~monikk

Post autor: ~monikk »

Do ~kingulinek
Może zamieścisz interpretację ministerstwa-będę wdzięczna!
~kingulinek

Post autor: ~kingulinek »

Kochani, choć bardzo bym chciała zamieścić interpretację ministerstwa, to nie mam możliwości, gdyż nie posiadam skanera niestety.Możecie mi tylko wierzyć na słowo.
Do ~zosia. Możesz mi wyjaśnić w jakich sytuacjach przeprowadzasz wywiad alimentacyjny u rodziny mieszkańca DPS poza siedzibą jednostki?Z tego co wiem, to robi to OPs na terenie gdzie rodzina mieszka, bo socjalni nie mogą sobie wchodzić w teren.dziękuję i pozdrawiam.
~Banał

Post autor: ~Banał »

Kingulek - skoro art 121 3a jasno precyzuje, że dodatek nalezy sie tylko gdy podstawowym obowiazkiem pracownika socjalnego jest świadczenie pracy socjalnej w środowisku - w tym przeprowadzanie wywiadów rodzinnych środowiskowych poza jednostką tj jej siedzibą- to wam się nie należy w DPS bo wasze środowisko to zamkniety DOM i poza jego teren nie wychodzisz, chyba że weźmiesz mieszkańca DPS do kina i tam z nim przeprowadzisz wywiad - to walcz bo Ty przeprowadzilaś wywiad poza siedziba jednostki hehe.
Osobiscie znam pracowników socjalnych DPS, którzy odwiedzaja rodziny swoich pensjonariuszy, tym samym utrwalaja relacje pomiedzy nimi i dbaja o ty by były jak najbatrdziej poprawne - zwlaszcza gdy na terenie miasta domu zamieszkuje tez rodzina. Często w ten sposób zalatwiane są różne sprawy mieszkańców - administracyjne osobiste i inne
ODPOWIEDZ

Oprócz czy pracownikowi soocjalnemu pracującemu w DPS przysługuje dodatek 250 zł??? - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze przeczytaj również:

Czy zrobic z faceta biedaka?Dot. DPS
proszę o radę
pielęgniarki w dps dla osób chorych psychicznie
DPS dla psychicznie chorych
Pracownik socjalny w DPS
odpłatność za ZOL
dps pilnie pomocy!!!!
Zakład Opieki Leczniczej