Czy przemocowcowi z NK musimy opłacić schronisko ? - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 04 sty 2021, 14:12

Przemocowiec z NK miał środek zapobiegawczy w postaci nakazu opuszczenia miejsca zamieszkania i zakaz zbliżania się do ofiary. Po kilku dniach od zakazu, przylazł do OPS z prośbą o schronisko.
Jeśli wyrok sądu równiez to powieli tj. nakaz opuszczenia lokalu np. na 3 lata i zakaz zbliżania sie - to czy ops musi go uznac za osobę bezdomną i znów kierowac i płacić za kolejne schronisko ( tak njalepiej przez 3 lata )?
forumowiczek
Stażysta
Od: 11 kwie 2016, 10:24
Zajmuję się:

Napisano: 04 sty 2021, 15:05

Kolejna durnota.Musisz przepr. wywiad, dać skierowanie, wydać decyzję. Jak ma dochody to ustalić odpłatność.Jak nie ma dochody to bulicie.
ttt
Podinspektor
Od: 10 paź 2017, 10:58
Zajmuję się: pomoc społeczna

Napisano: 05 sty 2021, 11:41

osoba bezdomna – osobę niezamieszkującą w lokalu mieszkalnym w rozumieniu
przepisów o ochronie praw lokatorów i mieszkaniowym zasobie gminy
i niezameldowaną na pobyt stały, w rozumieniu przepisów o ewidencji ludności,
a także osobę niezamieszkującą w lokalu mieszkalnym i zameldowaną na pobyt
stały w lokalu, w którym nie ma możliwości zamieszkania;

Nie ma możliwości zamieszkania w lokalu, więc tak. Można uznać, że jest bezdomny. Kierowaliśmy już sprawcę, był bez swojego dochodu. Gdyby miał - odpłatność, ale "dochodowi" dają sobie radę we własnym zakresie.
Ab alio expectes, alteri quod feceris
malinkka
Referent
Od: 28 gru 2018, 10:20
Zajmuję się: PS

Napisano: 07 sty 2021, 9:38

Stało się tak co przewidywałam - sąd orzekł nakaz opuszczenia zamieszkania i zakaz zbliżania się - 30 m. Na to mój "klient" wniosek o dalszy pobyt w schronisku. Zero dochodu bo zero pracy więc gmina będzie płacić.
Mój "klient" jest z rzędu leni, nygusów i roszczeniowiec, co mogę od niego domagać się oprócz rejestracji w biurze pracy, gdzie pewnie i tak pójdzie, ale może odmówić pracy na tysiąc różnych i bzdurnych powodów ?
forumowiczek
Stażysta
Zajmuję się:

Napisano: 07 sty 2021, 9:55

Jeśli jest uzależniony od alkoholu to pewnie możesz też wymagać udziału w terapii.
Wymagać możesz ale jeśli on nie spełni tych wymogów to co - odmówisz pomocy w formie schroniska? W sytuacji covidu i warunkach zimowych - raczej słabo to widzę.
Stosował przemoc - otrzymał wyrok - nie ma gdzie mieszkać - idzie do schroniska. Myślę, że to tyle. Sąd (a nie OPS) mógł mu wyznaczyć inną karę niż opuszczenie mieszkania np. skazać go na więzienie - wtedy też podatnicy niestety ponosiliby koszty.
Xman
Starszy referent
Od: 14 gru 2017, 18:33
Zajmuję się: pomoc społeczna

Napisano: 07 sty 2021, 10:25

Xman pisze:
07 sty 2021, 9:55
Jeśli jest uzależniony od alkoholu to pewnie możesz też wymagać udziału w terapii.
Wymagać możesz ale jeśli on nie spełni tych wymogów to co - odmówisz pomocy w formie schroniska? W sytuacji covidu i warunkach zimowych - raczej słabo to widzę.
Stosował przemoc - otrzymał wyrok - nie ma gdzie mieszkać - idzie do schroniska. Myślę, że to tyle. Sąd (a nie OPS) mógł mu wyznaczyć inną karę niż opuszczenie mieszkania np. skazać go na więzienie - wtedy też podatnicy niestety ponosiliby koszty.
Dzięki Xman - masz w 100% rację, tylko czasami nas ( pracowników ) ta niesprawiedliwość bardzo boli.
forumowiczek
Stażysta
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x