chyba tak bo na jakiej podstawie ustalasz odpłatność jak zmienia się wysokość świadczenia tej osoby. tylko że wtedy przeprowadza wywiad pracownik socjalny w dps
Słuchajcie,jak zmienia się wysokość świadczenia np. emerytury, to ZUS -automatycznie nalicza te 70%-przynajmniej tak jest w moim przypadku.
Dobre pytanie w jakim celu?- na okoliczność przebywania danej osoby w DPS-ie i ponoć zainteresowania ze strony rodziny?-tak mi powiedzieli.
Pozdrawiam
1.ZUS nie nalicza 70%.
2.Pracsoc dps co 6 miesięcy na wniosek ops\'u o udostępnienie danych osobowych, lub gdy nastąpi zmiana wysokości dochodu mieszkańca przeprowadza aktualizację wywiadu, wysyła do ops - reszta w ich rękach.
A co wówczas, jeśli wiadomo w marcu była walor. emeryur, i np. ops -rozumiem prac. socj. nie mial np. wglądu do akt-(bo jak?-nie pojedzie do dps oddalonego), to co na jakiej podstawie DPS-podyższa opłatę?,jeśli wcześniej była nizsza-hmm?, bo faktycznie pobiera wyższą niż przed waloryzacją?
Ustawa!! Obowiązek zawiadomienia o zmianie wysokości dochodu! Pracsoc dps\'u po otrzymaniu z ZUS decyzji o waloryzacji i jej wysokości, potwierdzona kopia+aktualizacja wywiadu mieszkańca i biegusiem wysyła do gminy kierującej i to ona ustala odpłatność swojego klienta, którego umieściła w dps. Sam dps nie ma nic do podwyższania czy zmniejszania odpłatności mieszkańca za pobyt. To się załatwia przy pomocy decyzji administracyjnych, czyli gminy, miasta kierujące do placówki ewentualnie PCPR\'y (stara ustawa) - dps nie ma takich uprawnień. Zmiana odpłatności wchodzi w życie od miesiąca następnego po tym w którym trafiła się mieszkańcowi waloryzacja, czyli w tym przypadku od kwietnia (też ustawa). Kwoty waloryzacji są śmieszne, więc zazwyczaj podwyższenie odpłatności za pobyt trafia klienta co dwa lata, bo dopiero wtedy uzbiera się suma przekraczająca 10% kryterim dochodowego co obliguje do zmiany odpłatności (ustawa).
JJ bardzo dziekuję za szczegółowe wyjaśnienia-duze dzięki!
Mój przypadek jest nast. waloryzacja weszła od marca i od marca już pobrano większą opłatę za DPS!!!!
dot. to bliskiej osoby, jednakże w rozmowie z DPS, nie umieli mi powiedzieć jaka kwota jest z waloryzacji, (dziwne?!), a wiedzieli o ile wi ęcej potracić z emerytury-nic już z tego nie rozumiem, kto tu zawinił,ale od początku coś mi tu nie grało.