jak zerwać lub zmienić umowę z MOPSem o opłate za DPS? - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 29 cze 2010, 12:14

Witam. Bardzo proszę o pomoc. Mój teść podpisał umowę która zobowiązuje go do dokonywania wpłat za DPS jego matki...w ogóle sprawa jest załatwiana przez siostrę teścia, która wywinęła się od opłat..gdzieś za jego plecami i bez jego wiedzy została ustalona opłata, narosło zadłużenie itd. Niestety podpisał umowę, z której nie może się wywiązać bo normalnie nie starcza mu na życie. Moje pytanie: jak zmienić lub zerwać taką umowę?czy jest w ogóle taka możliwość?Nadmieni,ę, że wysłaliśmy już Aneks do tej umowy, w którym teściu zobowiązał się do niższej kwoty, niestety MOPS stwierdził, że ten aneks jest nie do przyjęcia...pomóżcie, proszę..
~Pati8017

Napisano: 30 cze 2010, 12:02

ponawiam zapytanie...bardzo proszę o pomoc..dajcie nadzieję?!
~Pati8017

Napisano: 30 cze 2010, 12:14

Myślę, że nie do końca odbywało się to za plecami teścia. Partycypowanie w kosztach zależy od dochodów. Skoro teść ma problemy z płatnościami to może warto zwrócić się na piśmie do OPS, z prośbą o ponowne rozpatrzenie sytuacji dochodowej rodziny zobowiązanej do ponoszenia kosztów. Możecie w piśmie podkreślić, że sytuacja materialna teścia uległa zmianie.
~dd

Napisano: 30 cze 2010, 12:51

Pisaliśmy, prosiliśmy, MOPS nie przychylił się...mają umowę i zadowoleni. W grudniu umieścili jego matkę w DPS-ie a dopiero w maju dostaliśmy decyzję o odpłatnościach i ta nieszczęsną umowę. Teściu nie miał kontaktu ani z nią ani z siostra która jest na miejscu (teściu mieszka 600km od nich). W wywiadzie nie zobowiązał się i dopiero w maju MOPS otrzymał ostatni dokument potwierdzający dochody teścia. Jak to możliwe, że od grudnia już rosło zadłużenie?Skąd wiedzieli jakie ma dochody, itd??W tej chwili napisaliśmy już do PCPR i do Sądu..nie wiem jaki będzie tego skutek..
~Pati8017

Napisano: 01 lip 2010, 9:43

Jeżeli jest tak jak opisujesz ( może teść nie mówi Wam całej prawdy?) to ja nic z tego nie rozumię.
Może to nie ładnie, ale ja napisałabym skargę do organu nadrzędnego ( burmistrz, wójt, prezydent - w zależności od tego jaka to gmina, jak również do Rady Gminy czy Miasta). PCPR niewiele tutaj może zrobić, bo to jednostka powiatu która nie ma nic do OPS.
~dd

Napisano: 01 lip 2010, 10:20

dziękuję za informację..zobaczymy co nam odpiszą i wtedy zastanowię się nad taką skargą. Pisałam już też aneks do tej umowy uwzględniający sytuację teścia ale MOPS stwierdził, że aneks jest nie do przyjęcia..
~Pati8017

Napisano: 09 maja 2011, 23:22

Proszę napisac wniosek o częściowe zwolnienie z odpłatnosci za DPS do MOPSU matki teścia.Umowy można zmieniac aneksem jak najbardziej.
~xxx

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x