Witam. Bardzo proszę o pomoc. Mój teść podpisał umowę która zobowiązuje go do dokonywania wpłat za DPS jego matki...w ogóle sprawa jest załatwiana przez siostrę teścia, która wywinęła się od opłat..gdzieś za jego plecami i bez jego wiedzy została ustalona opłata, narosło zadłużenie itd. Niestety podpisał umowę, z której nie może się wywiązać bo normalnie nie starcza mu na życie. Moje pytanie: jak zmienić lub zerwać taką umowę?czy jest w ogóle taka możliwość?Nadmieni,ę, że wysłaliśmy już Aneks do tej umowy, w którym teściu zobowiązał się do niższej kwoty, niestety MOPS stwierdził, że ten aneks jest nie do przyjęcia...pomóżcie, proszę..
Myślę, że nie do końca odbywało się to za plecami teścia. Partycypowanie w kosztach zależy od dochodów. Skoro teść ma problemy z płatnościami to może warto zwrócić się na piśmie do OPS, z prośbą o ponowne rozpatrzenie sytuacji dochodowej rodziny zobowiązanej do ponoszenia kosztów. Możecie w piśmie podkreślić, że sytuacja materialna teścia uległa zmianie.
Pisaliśmy, prosiliśmy, MOPS nie przychylił się...mają umowę i zadowoleni. W grudniu umieścili jego matkę w DPS-ie a dopiero w maju dostaliśmy decyzję o odpłatnościach i ta nieszczęsną umowę. Teściu nie miał kontaktu ani z nią ani z siostra która jest na miejscu (teściu mieszka 600km od nich). W wywiadzie nie zobowiązał się i dopiero w maju MOPS otrzymał ostatni dokument potwierdzający dochody teścia. Jak to możliwe, że od grudnia już rosło zadłużenie?Skąd wiedzieli jakie ma dochody, itd??W tej chwili napisaliśmy już do PCPR i do Sądu..nie wiem jaki będzie tego skutek..
Jeżeli jest tak jak opisujesz ( może teść nie mówi Wam całej prawdy?) to ja nic z tego nie rozumię.
Może to nie ładnie, ale ja napisałabym skargę do organu nadrzędnego ( burmistrz, wójt, prezydent - w zależności od tego jaka to gmina, jak również do Rady Gminy czy Miasta). PCPR niewiele tutaj może zrobić, bo to jednostka powiatu która nie ma nic do OPS.
dziękuję za informację..zobaczymy co nam odpiszą i wtedy zastanowię się nad taką skargą. Pisałam już też aneks do tej umowy uwzględniający sytuację teścia ale MOPS stwierdził, że aneks jest nie do przyjęcia..