DLACZEGO TAK?? - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 28 cze 2010, 12:57

dlaczego 70 % DO OPŁATY ZA DOM BIERZE SIĘ TYLKO STAŁY A NIE STAŁY Z PIELĘGNACYJNYM. przecież DOCHÓD KLIENTA TO 444 ( STAŁY Z PIELĘGNACYJNYM)????
JAKIE SA PODSTAWY PRAWNE, GDZIE TEGO SZUKAĆ.
~Dow-cipna

Napisano: 29 cze 2010, 16:32

Ustawa o pomocy społecznej.
Art. 8. 1. 
3. Za dochód uważa się sumę miesięcznych przychodów z miesiąca poprzedzającego złożenie wniosku lub w przypadku utraty dochodu z miesiąca, w którym wniosek został złożony, bez względu na tytuł i źródło ich uzyskania, jeżeli ustawa nie stanowi inaczej, pomniejszoną o:
1)miesięczne obciążenie podatkiem dochodowym od osób fizycznych;
2)składki na ubezpieczenie zdrowotne określone w przepisach o powszechnym ubezpieczeniu w Narodowym Funduszu Zdrowia oraz ubezpieczenia społeczne określone w odrębnych przepisach;
3)kwotę alimentów świadczonych na rzecz innych osób.
4. Do dochodu ustalonego zgodnie z ust. 3 nie wlicza się:
1)jednorazowego pieniężnego świadczenia socjalnego;
2)zasiłku celowego;
3)pomocy materialnej mającej charakter socjalny albo motywacyjny, przyznawanej na podstawie przepisów o systemie oświaty;
4)wartości świadczenia w naturze;
5)świadczenia przysługującego osobie bezrobotnej na podstawie przepisów o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy z tytułu wykonywania prac społecznie użytecznych
Z uwagi na powyższe zasiłek pielęgnacyjny jest wliczany do dochodu. Kto nie wierzy niech się zwróci ze skargą do MPiPS.
~JJ

Napisano: 04 lip 2010, 20:34

ej nie cytuj ustawy...:(:(
co to dochód to raczej wszyscy wiedzą ale to nie jet odpowiedź na powyższe pytanie...
a jak u was jest naliczana odpłatność: od całości czy tylko od stałego?
Ciekawe pytanie to wyżej....a jak ciekawe i trudne to juz nie ma odpowiedzi...szkoda
~wrrr

Napisano: 05 lip 2010, 16:57

zasiłęk pielęgnacyjny wlicza się do dochodu
~Renata

Napisano: 05 lip 2010, 18:00

widze że koleżance która zaczęła ten watek chodzi o to jak sie u was oblicza odpłatność za DPS czy: od kwoty stałego( sam stały bez pielęgnacyjnego)
Ja pytałam u mnie to liczą tylko 70 % od stałego czyli od 324 zł odpłatność 226,80 zł i wtedy klient do reki otrzymuje 153 + 97,20 = 250,20 zeta.
Czyli do reki dostaje więcej niz płaci dla mnie to jest jakieś chore ale nie mam do czynienia z domami tylko spytałam u mnie z ciekawości....i jakoś mi tak....
Uczyniwszy na wieki wybór,
w każdej chwili wybierać muszę.”
SobieTaka
Praktykant
Od: 02 lis 2009, 21:55
Zajmuję się:

Napisano: 05 lip 2010, 22:12

u nas odliczamy 70 % od całości (stały + zas. pielęg.)
~iza

Napisano: 06 lip 2010, 23:22

No i jak tu nie cytować ustawy wrrr\'teczku, nie ma inaczej czy to u was czy u nas - jeżeli zaś.piel. wlicza się do dochodu to 70% od całości. Jeżeli brak wiary w ustawę, to wystarczy zapytanie do MPiPS - zdziwią się lecz na pewno odpowiedzą.
~JJ

Napisano: 14 lip 2010, 12:38

u mnie jest tak:
mieszkaniec ma:
- zasiłek pielęgnacyjny w wysokości 153 zł
- zasiłek stały w wysokości; 477 - 153 = 324 zł.
Dochód mieszkańca wynosi: 153 + 324 = 477 zł
od kwoty dochodu naliczana jest odpłatność w wys. 70 % tj. 333,90 zł.

Zasiłki wypałacane sa oddzielnie, ponieważ wypłacane przez dwa różne ośrodki. Jeden przekazuje 70 % od zasiłku stałego tj 226,80 zł. na konto dps, natomiast zasiłek pielęgnacyjny jest w całości wypłacany mieszkańcowi. DPS wystawia mieszkancowi naliczenie dopłaty z tyt. pobytu za dany miesiąc, czyli 107,10 zł.
~Dorota

Napisano: 14 lip 2010, 14:56

I prawidłowo, nie ma inaczej, czy to u \"was\" czy u \"nas\".
~JJ

Napisano: 16 lip 2010, 11:07

tak jak Dorota
~Pela

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x