Czy przysługuje mi zasiłek okresowy/celowy na 1 miesiąc? - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 28 lip 2019, 18:26

Nie jestem pewien co się wlicza w dochody, i jak się ustala te dochody (na podstawie ostatniego miesiąca? roku?), więc zapytam wprost.

Prowadzę sam gospodarstwo domowe. Z uczelni otrzymuję stypendium socjalne ok. 1000 złotych oraz mam kredyt studencki 800 złotych. Oba otrzymuję 10 miesięcy w miesiącu: bez lipca i sierpnia w przypadku stypendium socj., i bez sierpnia i września w przypadku kredytu studenckiego. Kredyt to nie dochód... ;)

Oprócz tego otrzymuję alimenty w wysokości prawie 200 złotych - 12 miesięcy w roku.

Chciałbym zapytać czy w moim przypadku mogę się ubiegać o zasiłek okresowy lub celowy na jeden miesiąc, w sierpniu? Być może mogłem się też ubiegać w lipcu, być może nie - w każdym razie już jest za późno.
avertk
Praktykant
Od: 28 lip 2019, 17:21
Zajmuję się: Studiuję

Napisano: 28 lip 2019, 21:48

O pomoc społeczną w jakiejkolwiek formie możesz ubiegać się zawsze - także w przypadku świadczeń pieniężnych. W przypadku tych ostatnich osoba lub rodzina musi spełniać kryterium dochodowe, które w Twojej sytuacji, jako osoby samotnie gospodarującej, wynosi 701 zł. Przekroczenie tej kwoty w zasadzie nie uprawnia do świadczeń pieniężnych w formie zasiłku okresowego oraz celowego. Jeśli złożysz w ops wniosek w lipcu, to pracownik socjalny weźmie pod uwagę dochód czerwcowy - zgodnie z art. 8 ust. 3 ustawy o pomocy społ.,stanowiącym, że za dochód uważa się sumę miesięcznych przychodów z miesiąca poprzedzającego złożenie wniosku lub w przypadku utraty dochodu z miesiąca, w którym wniosek został złożony, bez względu na tytuł i źródło ich uzyskania... Zatem w Twoim przypadku dochodem będzie kwota 800 zł kredytu studenckiego, który jak najbardziej wlicza się do ustalania prawa do świadczeń pieniężnych, oraz alimenty - 200 zł. Natomiast stypendnium będzie dochodem utraconym w lipcu, a zaczanie być dochodem aktywym w październiku; z kolei kredyt będzie dochodem utraconym w sierpniu, a aktywnym w listopadzie. Zatem wg powyższego nie spełniasz uprawnień do tych świadczeń w lipcu, ale spełniasz w sierpniu i wrześniu.

W sytuacji przekroczenia kryterium dochodowego ustawodawca stworzył specjalny zasiłek celowy, nie podlegający zwrotowi, oraz zasiłek celowy i okresowy - pod warunkiem ich zwrotowi. Mogą one być przyznane w szczególnie uzasadnionych przypadkach, ustalonych w drodze wywiadu przez pracownika socj., biorącego pod uwagę różne okoliczności życiowe tej osoby. Rodzaje tych świadczeń oparte są na konstrukcji uznania administracyjnego, co oznacza, że możgą, ale nie muszą być przyznanę.
pomocnik
Stażysta
Od: 29 maja 2019, 16:29
Zajmuję się: pracownik socjalny w ops.

Napisano: 11 sie 2019, 17:36

Dziękuję za odpowiedź.

Chciałbym natomiast dopytać ws. tego kredytu studenckiego. Czy aby na pewno bierze się go pod uwagę przy ocenie "zdolności do zasiłku"?

Nie wiem jak jest, po prostu dzielę się moją perspektywą i z mojej perspektywy ma to znikomy sens, gdyż jest to dochód, który trzeba spłacić lub umorzyć...
avertk
Praktykant
Od: 28 lip 2019, 17:21
Zajmuję się: Studiuję

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x