czy przyznać zaliczkę w październiku

Wybrane tematy:
fundusz a spokrewniona rodzina zastętcza Art.209 a obcokrajowiec bez adresu cofniecie zatrzymania prawa jazdy Zwrot z US części kwoty tytułu wykonawczego Zgłoszenie do BIG KRZ - wniosek o założenie konta podmiotu i co dalej?
~Teodor

Re: czy przyznać zaliczkę w październiku

Post autor: ~Teodor »

Decyzje w sprawie zaliczki mają charakter deklaratoryjny, a nie konstytutywny. MOŻNA przyznać zaliczkę po 1 października jeżeli wniosek był złożony do 30 września.
Przy takiej argumentacji jak wyżej, to organ mógłby przyjąć wniosek np. w maju 2008 i olać sprawę do 30 września, naruszając przy tym przepisy proceduralne, by 1 października umorzyć sprawę, bo mu się ustawa skończyła... Ha ha naprawdę niezła to wykładnia.

Albo jeszcze inaczej - człowiek się 2 lata sądzi się o zaliczkę, NSA przyznaje mu ostatecznie rację i uchyla 30 wrzesnia wcześniejsze decyzje (odmowne) nie rozstrzygając co do istoty. Zostaje nam do rozpoznania wniosek sprzed 2 lat i co teraz mam go umorzyć, bo mi się ustawa skończyła??? Nonsens....
~Yosemita Sam

Post autor: ~Yosemita Sam »

nie nonsens tylko fajna ustawa...
~\\oko

Post autor: ~\\oko »

jak zwykle Yos sądzi inaczej ,YOS NA PREZYDENTAAAAAAA!!!!
HHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAH BUAHAHAHAHAHHAHAHHA
~gosia

Post autor: ~gosia »

Poto jest art. 41 ustawy o FA aby można było wydać decyzję w październiku. Różnica polega tylko na tym, aby w podstawie prawnej nie było ustawy o zalicze tylko art. 41 o FA. Istota przepisu przejsciwego polega na tym aby sprawy, które miały miejsce podczas obowiazywania starej ustawy dostosować do obowiazującej. Osoba miała prawo złożyć wniosek u Komornika nawet 30-go września np. po zmianie przepisów w związku z wyrokiem TK a my mamy 30 dni od dnia otrzymania wniosku od Komornika. To juz jest zwyczajna procedura administracyjna.
~Yosemita Sam

art. 41 jest po to by zmieniać decyzje o zaliczce (ustalać na przykład NP), a nie po to by przyznawać zaliczkę.
~Teodor

Post autor: ~Teodor »

O nienależnie pobranych świadczeniach mówi art. 42.
O tym, jakie przesłanki należy spełnić, by powstało prawo do zaliczki (zaliczka przysługuje) mówi art. 7, który nie uzależnia powstania prawa (przysługiwania) od wydania decyzji przez organ. Oczywiste jest przy tym, iż decyzja taka ma charakter DEKLARATORYJNY, a nie konstytutywny.
Dla odróżniania kwestii przysługiwania prawa (przyznania) i wypłaty świadczenia polecam orzecznictwo WSA/NSA dotyczące art. 5 ust. 3 ustawy o świadczeniach rodzinnych (np. Wyrok WSA w Łodzi z 08.08.2008 r. II SA/Łd 233/08, akapit uzasadnienia od \"Skoro w przedmiotowej sprawie okazało się...).
Reasumując - MOŻNA wydawać decyzje przyznające po 01.10.2008.
Wykładnia odmienna jest OCZYWIŚCIE NIEKONSTYTUCYJNA, gdyż osoby będące w takiej samej sytuacji:
- złożyły wniosek przed 01.10.2008
- spełniają wszystkie (i takie same) warunki
nie mogą być traktowane inaczej.
~ala

Post autor: ~ala »

Yos....w tym wypadku ma 100% rację, ~Teodor sie myli.
~Olga

Post autor: ~Olga »

Wg. mnie Teodor jest bardziej przekonywujący.Pani Mlonka też mnie przekonała że należy przyznawać jeśli wniosek złożony był przed 01.10.2008 r. Przyznałam we wszystkich takich przypadkach.
~Yosemita Sam

Teodor zmiana decyzji nie zakłada od razu NP.
Rozumiem, że w decyzji potwierdzasz prawo a nie przyznajesz?
Wg mnie Twoje wyjaśnienia są bardzo ryzykowne, Ja bym się na nich nie opierał. Niech klienci idą z tym do SKO. Oni może potwierdzą rację Teodora, może nie. Sprawa byłaby wtedy jasna, przyznawanie na własną rękę mocno ryzykowne.
ODPOWIEDZ