Czy przyznalibyście świadczenie pielęgnacyjne?? Szarak, Tom., De Charette proszę o pomoc:) - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 3    [ Posty: 24 ]

Napisano: 16 lis 2023, 12:48

Proszę Was o zdanie. Mam żonę która złożyła na swiadczenie pielęgnacyjne na męża. Niepełnosprawność Pana powstała przed 18-tym rokiem życia, związek przyczynoso-skutkowy zachodzi, rodzice Pana nie żyją więc warunki do przyznania świadczenia pielęgnacyjnego są spełnione. Pan posiada rodzeństwo. Przyznajecie w takich przypadkach?
AgiBagi
Stażysta
Od: 07 lip 2022, 13:03
Zajmuję się: Świadczeniami rodzinnymi

Napisano: 16 lis 2023, 13:09

Chyba musisz to przemielić przez SKO ponieważ osoba niepełnosprawna pozostaje w związku małżeńskim :D ....... bez problemu to w takiej sytuacji możesz zrobić SZO oczywiście jeżeli kwalifikują się z dochodu...
~o~
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:24
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 16 lis 2023, 13:38

Po co szo to dla ludzi niekorzystne niech składa czym prędzej wniosek na śp i odmówić na brak obowiązku alimentacyjnego i być może po wywiadzie brak związku przyczynowo skutkowego tpo zależy od oceny zebranych dowodów niech odwołują się do sko. Jeżeli sko przyzna otrzymają korzystne świadczenie które od stycznia 2024 wynosi 2988zł i ewentualnie składki emerytalno rentowe od tej kwoty co jest b ważne na przyszłość. Po co ludziom doradzać niekorzystne rozwiązania.
aiwa
Stażysta
Od: 04 cze 2017, 11:40
Zajmuję się: pracownik działu świadczeń rodzinnych, kierownik

Napisano: 16 lis 2023, 13:40

Ja bym tam przyznał. Zastanawiam mnie tylko ten związek przyczynowo-skutkowy. Co się takiego stało, że wcześniej pracowała a nagle musiała zrezygnować.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 16 lis 2023, 13:40

bezpieczna opcja odmowa, ale nie liczyłbym na utrzymanie odmowy w SKO
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 16 lis 2023, 13:54

de Charette pisze:bezpieczna opcja odmowa, ale nie liczyłbym na utrzymanie odmowy w SKO
Ale odmowa na jakiej podstawie?
AgiBagi
Stażysta

Napisano: 16 lis 2023, 13:57

Szarak pisze:
16 lis 2023, 13:40
Ja bym tam przyznał. Zastanawiam mnie tylko ten związek przyczynowo-skutkowy. Co się takiego stało, że wcześniej pracowała a nagle musiała zrezygnować.
Pani ma męża na wózku inwalidzkim do tego 4 dzieciaków i sobie postanowiła, że spróbuje się ubiegać o to świadczenie. Kiedyś pracowała potem stwierdziła, że stan męża się pogorszył więc musi mu teraz poświęcić czas i pomóc. A jest je to na rękę bo zajmuje się dzieciakami w domu które są w wieku szkolnym więc wiadomo.
AgiBagi
Stażysta

Napisano: 16 lis 2023, 13:58

de Charette pisze:
16 lis 2023, 13:40
bezpieczna opcja odmowa, ale nie liczyłbym na utrzymanie odmowy w SKO
Właśnie mi o to chodzi że wolę żeby uwalili i sami przyznali tylko nie wiem jaką dać podstawę prawną do odmówki
AgiBagi
Stażysta

Napisano: 16 lis 2023, 14:03

aiwa pisze:
16 lis 2023, 13:38
Po co szo to dla ludzi niekorzystne niech składa czym prędzej wniosek na śp i odmówić na brak obowiązku alimentacyjnego i być może po wywiadzie brak związku przyczynowo skutkowego tpo zależy od oceny zebranych dowodów niech odwołują się do sko. Jeżeli sko przyzna otrzymają korzystne świadczenie które od stycznia 2024 wynosi 2988zł i ewentualnie składki emerytalno rentowe od tej kwoty co jest b ważne na przyszłość. Po co ludziom doradzać niekorzystne rozwiązania.
Zgodnie z art. 128 ustawy z dnia 25 lutego 1964 r. Kodeks rodzinny i opiekuńczy (t.j. Dz. U. z 2020 r. poz. 1359) obowiązek dostarczania środków utrzymania, a w miarę potrzeby także środków wychowania (obowiązek alimentacyjny) obciąża krewnych w linii prostej oraz rodzeństwo. Zgodnie z art. 130 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego obowiązek jednego małżonka do dostarczania środków utrzymania drugiemu małżonkowi po rozwiązaniu lub unieważnieniu małżeństwa albo po orzeczeniu separacji wyprzedza obowiązek alimentacyjny krewnych tego małżonka.
Ustawodawca wyłączył możliwość ubiegania się o świadczenie pielegnacyjne rodzica na dziecko, w sytuacji, gdy zawarło ono związek małżeński. Było związane to z art. 133 par. 1 i 2 KRO obowiązek alimentacyjny rodziców wzglęem dziecka istnieje do czasu, w którym dziecko jest juz w stanie utrzymać się samodzielnie
Edysia185
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 18 kwie 2017, 7:33
Zajmuję się: SR

Napisano: 16 lis 2023, 14:08

Wcale nie namawiam do przyznawania SZO ...sama też już nie mam takich wynalazków - wszystkich przerzuciłam na św. piel.
Piszę tylko że ustawa dla małżonków przewiduje takie świadczenie opiekuńcze( SZO ).

W podstawie prawnej pozostaje CI tylko art. że na niepełnosprawnego pozostającego w związku małżeńskim św. piel. nie przysługuje.- art.17 ust.5 pkt 2 lit. a.

W maju wojewoda maz. rozsyłał pisma , że decyzje przyznające św. piel w związku z opieką nad osobą pozostającą w zw. małżeńskim jeżeli współmałżonek nie ma orzeczenia o znacznym stopniu ( w tym współmałżonek na współmałżonka) naruszają obowiązujące prawo.
~o~
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:24
Zajmuję się: ŚR

Strona 1 z 3    [ Posty: 24 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x