Czy przyznalibyście świadczenie pielęgnacyjne?? Szarak, Tom., De Charette proszę o pomoc:) - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 3    [ Posty: 24 ]

Napisano: 16 lis 2023, 14:10

u mnie sko przyznało żona na męża świadczenie pielęgnacyjne.
Violla
Starszy referent
Od: 17 gru 2015, 15:16
Zajmuję się:

Napisano: 16 lis 2023, 15:02

~o~ pisze:
16 lis 2023, 14:08
Wcale nie namawiam do przyznawania SZO ...sama też już nie mam takich wynalazków - wszystkich przerzuciłam na św. piel.
Piszę tylko że ustawa dla małżonków przewiduje takie świadczenie opiekuńcze( SZO ).

W podstawie prawnej pozostaje CI tylko art. że na niepełnosprawnego pozostającego w związku małżeńskim św. piel. nie przysługuje.- art.17 ust.5 pkt 2 lit. a.

W maju wojewoda maz. rozsyłał pisma , że decyzje przyznające św. piel w związku z opieką nad osobą pozostającą w zw. małżeńskim jeżeli współmałżonek nie ma orzeczenia o znacznym stopniu ( w tym współmałżonek na współmałżonka) naruszają obowiązujące prawo.
Miałam taki przypadek w sko, że dałam odmówke z tego artykułu żona na meża i mnie sko pocisnęło:) że artykuł nie może miec zastosowania na podstawie wyroku WSA w Olsztynie , II SA/O1 456/11 i wyroku WSA w Krakowie z dnia 10 lutego 2015 III SA/Kr 1858/14, a WSA w Szczecinie w wyroku z dnia 7 czerwca 2017 II SA/Sz 141/17 uważa że małżonek należy do kręgu osób, na których ciąży powinność o cechach obowiązku alimentacyjnego z istnieniem którego łączy się prawo do ubiegania się o przyznanie św. pielęgnacyjnego. I ze bycie przez Pana w związku małżeńskim nie stanowi przeszkody do przyznania św. piel. Wiem że my nie pracujemy na podstawie wyroków ale boje się teraz na ten artykuł powoływać:)
AgiBagi
Stażysta
Od: 07 lip 2022, 13:03
Zajmuję się: Świadczeniami rodzinnymi

Napisano: 16 lis 2023, 15:58

cyrk na kółkach.....ja tez mam świadczenia na współmałżonków... i też sko przyznaje św. powołując się na różne wyroki oraz obowiązek alimentacyjny. Ostatnio nawet podpięłam im to pismo od wojewody więc w decyzji trochę zjechali z tonu i mniej się rzucali.
~o~
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:24
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 16 lis 2023, 16:10

~o~ pisze:
16 lis 2023, 15:58
cyrk na kółkach.....ja tez mam świadczenia na współmałżonków... i też sko przyznaje św. powołując się na różne wyroki oraz obowiązek alimentacyjny. Ostatnio nawet podpięłam im to pismo od wojewody więc w decyzji trochę zjechali z tonu i mniej się rzucali.
A czy ja bym mogła od was prosić to pisemko od Wojewody? Bom go nie uraczyła:)
AgiBagi
Stażysta
Od: 07 lip 2022, 13:03
Zajmuję się: Świadczeniami rodzinnymi

Napisano: 16 lis 2023, 17:44

Pismo z UW dotyczy pewnie przypadków że np syn ubiega się na matkę która jest w związku małżeńskim a współmałżonek nie legitymuje się znacznym stopniem. w takim przypadku zawsze odmowa bo przede wszystkim jest uchwała 7 sędziów NSA która wiąże i sko i sądy. w tym przypadku jest inaczej żona na męża samemu nie przyznawać odmowa na to co pisałam , a sko najprawdopodobniej uchyli waszą decyzję i przyzna. Nie przeciągać sprawy bo do końca roku blisko a od stycznia to będzie niemożliwe, póki co.
aiwa
Stażysta
Od: 04 cze 2017, 11:40
Zajmuję się: pracownik działu świadczeń rodzinnych, kierownik

Napisano: 17 lis 2023, 8:39

~o~ pisze:
16 lis 2023, 14:08
W maju wojewoda maz. rozsyłał pisma , że decyzje przyznające św. piel w związku z opieką nad osobą pozostającą w zw. małżeńskim jeżeli współmałżonek nie ma orzeczenia o znacznym stopniu ( w tym współmałżonek na współmałżonka) naruszają obowiązujące prawo.
od 2014 czy 2015 przyznajemy SP małżonkom bo jakoś od tamtej pory orzecznictwo jest jednoznaczne, w tym roku mieliśmy kontrolę i oczywiście wytknęli w protokole i "oddawajta kasę". Prędziutko wysłaliśmy sprawę do SKO celem weryfikacji i prędziutko otrzymaliśmy z powrotem z pięknym uzasadnieniem, ze decyzja jest totalnie prawidłowa, absolutnie nie ma podstaw do wzruszenia decyzji przyznającej a opinia kontrolujących to brednie. Grzecznie napisaliśmy do UW, że w takiej sytuacji ich wnioski z protokołu uznajemy za nieistniejące a jak coś jeszcze chcą to niecierpliwie czekamy na decyzję o zwrocie dotacji. Chyba 5 miesiąc mija i cisza :D
AgiBagi pisze:
16 lis 2023, 15:02
Wiem że my nie pracujemy na podstawie wyroków ale boje się teraz na ten artykuł powoływać:)
Ale my nie pracujemy na podstawie wyroków, cały czas opieramy się na konkretnym przepisie. Wyroki (orzecznictwo) i doktryna (komentarze) wskazują jedynie prawidłową wykładnię tego przepisu ;)
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 17 lis 2023, 10:36

aiwa pisze:
16 lis 2023, 17:44
Pismo z UW dotyczy pewnie przypadków że np syn ubiega się na matkę która jest w związku małżeńskim a współmałżonek nie legitymuje się znacznym stopniem. w takim przypadku zawsze odmowa bo przede wszystkim jest uchwała 7 sędziów NSA która wiąże i sko i sądy. w tym przypadku jest inaczej żona na męża samemu nie przyznawać odmowa na to co pisałam , a sko najprawdopodobniej uchyli waszą decyzję i przyzna. Nie przeciągać sprawy bo do końca roku blisko a od stycznia to będzie niemożliwe, póki co.
Możesz napisać jaka to uchwała... Z góry dziękuję.
Edysia185
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 18 kwie 2017, 7:33
Zajmuję się: SR

Napisano: 17 lis 2023, 10:48

I OPS 2/22 z dnia 14 listopada 2022 r.
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 17 lis 2023, 11:13

Tom. pisze:
17 lis 2023, 10:48
I OPS 2/22 z dnia 14 listopada 2022 r.
Już znalazłam, ale dziękują Ci bardzo TOM
Edysia185
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 18 kwie 2017, 7:33
Zajmuję się: SR

Napisano: 17 lis 2023, 12:47

Uchwała dotyczy przypadków o których pisałam z pewnością nie dotyczy śp żona na męża. Odmówić i do sko . Wszelkie szanse na przyznanie jeżeli wywiad ok i decyzja dobrze napisana.
aiwa
Stażysta
Od: 04 cze 2017, 11:40
Zajmuję się: pracownik działu świadczeń rodzinnych, kierownik

Strona 2 z 3    [ Posty: 24 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x