Miałam taki przypadek w sko, że dałam odmówke z tego artykułu żona na meża i mnie sko pocisnęło:) że artykuł nie może miec zastosowania na podstawie wyroku WSA w Olsztynie , II SA/O1 456/11 i wyroku WSA w Krakowie z dnia 10 lutego 2015 III SA/Kr 1858/14, a WSA w Szczecinie w wyroku z dnia 7 czerwca 2017 II SA/Sz 141/17 uważa że małżonek należy do kręgu osób, na których ciąży powinność o cechach obowiązku alimentacyjnego z istnieniem którego łączy się prawo do ubiegania się o przyznanie św. pielęgnacyjnego. I ze bycie przez Pana w związku małżeńskim nie stanowi przeszkody do przyznania św. piel. Wiem że my nie pracujemy na podstawie wyroków ale boje się teraz na ten artykuł powoływać:)~o~ pisze: ↑16 lis 2023, 14:08Wcale nie namawiam do przyznawania SZO ...sama też już nie mam takich wynalazków - wszystkich przerzuciłam na św. piel.
Piszę tylko że ustawa dla małżonków przewiduje takie świadczenie opiekuńcze( SZO ).
W podstawie prawnej pozostaje CI tylko art. że na niepełnosprawnego pozostającego w związku małżeńskim św. piel. nie przysługuje.- art.17 ust.5 pkt 2 lit. a.
W maju wojewoda maz. rozsyłał pisma , że decyzje przyznające św. piel w związku z opieką nad osobą pozostającą w zw. małżeńskim jeżeli współmałżonek nie ma orzeczenia o znacznym stopniu ( w tym współmałżonek na współmałżonka) naruszają obowiązujące prawo.
A czy ja bym mogła od was prosić to pisemko od Wojewody? Bom go nie uraczyła:)
od 2014 czy 2015 przyznajemy SP małżonkom bo jakoś od tamtej pory orzecznictwo jest jednoznaczne, w tym roku mieliśmy kontrolę i oczywiście wytknęli w protokole i "oddawajta kasę". Prędziutko wysłaliśmy sprawę do SKO celem weryfikacji i prędziutko otrzymaliśmy z powrotem z pięknym uzasadnieniem, ze decyzja jest totalnie prawidłowa, absolutnie nie ma podstaw do wzruszenia decyzji przyznającej a opinia kontrolujących to brednie. Grzecznie napisaliśmy do UW, że w takiej sytuacji ich wnioski z protokołu uznajemy za nieistniejące a jak coś jeszcze chcą to niecierpliwie czekamy na decyzję o zwrocie dotacji. Chyba 5 miesiąc mija i cisza
Ale my nie pracujemy na podstawie wyroków, cały czas opieramy się na konkretnym przepisie. Wyroki (orzecznictwo) i doktryna (komentarze) wskazują jedynie prawidłową wykładnię tego przepisu
Możesz napisać jaka to uchwała... Z góry dziękuję.aiwa pisze: ↑16 lis 2023, 17:44Pismo z UW dotyczy pewnie przypadków że np syn ubiega się na matkę która jest w związku małżeńskim a współmałżonek nie legitymuje się znacznym stopniem. w takim przypadku zawsze odmowa bo przede wszystkim jest uchwała 7 sędziów NSA która wiąże i sko i sądy. w tym przypadku jest inaczej żona na męża samemu nie przyznawać odmowa na to co pisałam , a sko najprawdopodobniej uchyli waszą decyzję i przyzna. Nie przeciągać sprawy bo do końca roku blisko a od stycznia to będzie niemożliwe, póki co.