Wydałam decyzje o nienależnie pobranym zasiłku pielęgnacyjny. Strona odwołała się. SKO wskazało , że muszę dokonać oceny świadomości świadczeniobiorcy o braku prawa do pobieranego świadczenia. Czy ktoś miał taki przypadek? Jeżeli tak to proszę o podzielenie się radą jak to poprowadzić aby przy ponownym wydaniu decyzji o np. SKO się nie przyczepiło.
No chyba ich porąbało ... czyli ich zdaniem można nie czytać umów, decyzji , dokumentów brać kasę a potem powiedzieć --" ja nie wiedziałam " i wszystko jest OK , nie ponosi się żadnych konsekwencji
Pisz w decyzji o NP :
- że we wniosku klient podpisał oświadczenie , że zapoznał się z treścią pouczenia a tam jest mowa o konieczności poinformowania....
- że w decyzji którą klient odebrał też jest informacja w pouczeniu o konieczności poinformowania....
Klient nie ma ograniczonej zdolności do czynności prawnych, nie ma stwierdzonej niepoczytalności więc jako pełnoprawny obywatel ma również obowiązki wynikające z przyznanych mu praw.
Nie wywiązał się z ciążącego na nim obowiązku przez własne zaniedbanie, niedopatrzenie a nie z braku świadomości.
Do SKO napisz że nie jesteś uprawniona/upoważniona do oceny stanu zdrowia ani kondycji psychicznej klienta.
Ale rozumię dostała koleje orzeczenie, które nie kwalifikuje już do zasiłku (wcześniej przedłużenie COVID)?
Czy miała jasne pouczenie o obowiązku niezwłocznego dostarczenia orzeczenia?
P.S. Większość wyroków sądowych w tej materii mówi o braku przesłanek do wydania decyzji o nienależnie pobranych świadczeniach. Prześledziłam dużo tych wyroków, ale chyba nieco (bo nie piszesz powodu wydania decyzji o nienal. pobr.) w innym temacie: osoba przyszła z kolejnym orzeczeniem po upływie 3 miesięcy od dnia wydania, ale koleje orzeczenie również kwalifikowało do świadczenia - wszystkie wyroki były na korzyść strony)
No chyba ich porąbało ... czyli ich zdaniem można nie czytać umów, decyzji , dokumentów brać kasę a potem powiedzieć --" ja nie wiedziałam " i wszystko jest OK , nie ponosi się żadnych konsekwencji
tu chodzi o to, czy pouczenie było prawidłowe, jest sporo wyroków wyjaśniających o co dokładnie chodzi.
Niestety, ale nasze pouczenia w decyzjach często są do doopy Mieliśmy swego czasu serię takich uwaleń NP z ZR i teraz pouczenie w decyzji o ZR ma chyba ze 3 strony