Czy rada gminy może??????????
Czy rada gminy może??????????
Wpłynął wniosek o dofinansowanie protezy dla podopiecznego. My z Ośrodka przyznaliśmy zasiłek do wysokości kryt. 634 zł. Przewodniczący rady twierdzi że rada ma możliwości o przyznaniu większych pieniędzy chodzi o kwotę ok. 15 tyś. zł. Może ktoś się wypowie w temacie, bo nie bardzo wiem jak to by się mogło fizycznie odbyć. Dodam, że facet dostał część pieniędzy z PFRON i NFZ.
Re: Czy rada gminy może???????????????????
A przewodniczący rady to wujek podopiecznego?
Może jest jakas uchwala na takie dofinansowanie. Zapytać ww. osoby.
U nas to jedynie jeszcze celowy pod warunkiem zwrotu z jednoczesnym odstąpieniem...
Może jest jakas uchwala na takie dofinansowanie. Zapytać ww. osoby.
U nas to jedynie jeszcze celowy pod warunkiem zwrotu z jednoczesnym odstąpieniem...
Re: Czy rada gminy może??????????
Nie ma żadnej uchwały przewodniczący kazał przygotować. Ja się zastanawiam kto by miał wypłacić pieniądze?
Ze zdarzeń losowych ludzie takiej kasy nie dostają. Poroniony pomysł jakiegoś prostaka. Pokazać mu ustawę.
Nie dajcie się bo możecie zwracać.
Nie dajcie się bo możecie zwracać.
Rada Gminy sądzi, że wszystko może. Mam nadzieję, że prawnik wstrzyma durny projekt uchwały RG.
rada gminy nie decyduje o przyznawaniu świadczenia, przyznajemy tylko i wyłącznie na podstawie naszej ustawy
Rada gminy może jedynie zwiększyć środki finansowe na zasiłki celowe dla OPS, a decyzję o przyznaniu zasiłku celowego i jego wysokości może
podjąć tylko i wyłącznie kierownik OPS.
podjąć tylko i wyłącznie kierownik OPS.
Jak napisałam w pierwszym poście, przyznaliśmy specjalny zasiłek celowy w wys. 634 zł. Co jeszcze możemy zrobić. Bardzo proszę o wasze rady.
Wszystko zależy od tego, czy naprawdę chcesz pomóc tej osobie. Bez wątpienia proteza jest potrzebą szczególną, której brak powoduje konkretne szkody. Ja bym się oparła o art. 41.2) - pod warunkiem zwrotu np. części. W pkt 2) nie jest określone, że kwota zasiłku nie może przekroczyć kryterium. Wszystko zależy od Twojej oceny sytuacji, czy np. ta osoba jest w stanie oddać tę kwotę, ale nie jednorazowo, a może tylko część i to niewielką, w ratach.
Oprócz Czy rada gminy może?????????? - Pomoc społeczna (forum ogólne) przeczytaj również:
Zasiłek stały - sprawa dość skomplikowana
zasiłek stały a okresowy po ostatnich zmianach ustawy
specjalistyczne usługi opiekuńcze
składki krus
Ekspertyza do kasacji
wywiad do sw rodzinnych-opieka mężą nad żona (nie mieszkaja)
POŻYCZKA Z PUP
z pracownika na kierownika
eksmisja_rozwód_prawo do lokalu??? proszę o pomoc
Okresowy czy celowy?
Dochód z praktyki
kryterium dochodowe
Helios
wszczęcie postępowania i decyzja
aspirant pracy socjalnej
zasiłek stały - pilne