Ciebie powinno interesować orzeczenie o stopniu niepełnosprawności i konieczności opieki. Jest? Jest. Następnie wywiad pracownika socjalnego z potwierdzeniem sprawowania opieki. Jest? Jest. Jeżeli masz wątpliwości, wystąp o sprecyzowanie wywiadu.Lucynella pisze:Klient ubiega się o szo w związku ze sprawowaniem opieki nad bratem chorym na schizofrenię paranoidalną. Otrzymałam od pracownika socjalnego wywiad, z którego wynika, że brat wymagający opieki, posiadający wyższe wykształcenie, świetnie radzi sobie na co dzień i z załatwianiem wszystkich swoich spraw, także urzędowych, a w wywiadzie oświadczył, że opieka ze strony brata polega na przyjeżdżaniu innej miejscowości (12 km) raz dziennie w godzinach popołudniowych i podawaniu mu leków na schizofrenię, których chory nie chce zażywać oraz na pomocy w praniu odzieży dwa razy w miesiącu. Pozostałe leki zażywa sobie sam. Pracownik socjalny nie jest w stanie stwierdzić, czy te czynności faktycznie są wykonywane, bo ma to miejsce po godzinach pracy GOPS. Nie mam pojęcia, z której strony to ugryźć, bo być może w przypadku tego schorzenia taki rodzaj opieki jest odpowiedni, a co do przyznania świadczenia, czytając ten wywiad też mam wątpliwości. Czym w tej sytuacji można jeszcze się posiłkować - opinią psychiatry? A jeśli tak, to jak to się załatwia?