Czy sprawuje opiekę - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 4    [ Posty: 32 ]

Napisano: 03 kwie 2015, 10:43

Klient ubiega się o szo w związku ze sprawowaniem opieki nad bratem chorym na schizofrenię paranoidalną. Otrzymałam od pracownika socjalnego wywiad, z którego wynika, że brat wymagający opieki, posiadający wyższe wykształcenie, świetnie radzi sobie na co dzień i z załatwianiem wszystkich swoich spraw, także urzędowych, a w wywiadzie oświadczył, że opieka ze strony brata polega na przyjeżdżaniu innej miejscowości (12 km) raz dziennie w godzinach popołudniowych i podawaniu mu leków na schizofrenię, których chory nie chce zażywać oraz na pomocy w praniu odzieży dwa razy w miesiącu. Pozostałe leki zażywa sobie sam. Pracownik socjalny nie jest w stanie stwierdzić, czy te czynności faktycznie są wykonywane, bo ma to miejsce po godzinach pracy GOPS. Nie mam pojęcia, z której strony to ugryźć, bo być może w przypadku tego schorzenia taki rodzaj opieki jest odpowiedni, a co do przyznania świadczenia, czytając ten wywiad też mam wątpliwości. Czym w tej sytuacji można jeszcze się posiłkować - opinią psychiatry? A jeśli tak, to jak to się załatwia?
Lucynella

Napisano: 03 kwie 2015, 11:03

sytuacja faktycznie nie jest ciekawa, ja bym wezwała wnioskodawcę do złożenia dodatkowych wyjaśnień a pracownik socjalny podczas wizyty może podpytać sąsiadów czy brat faktycznie przyjeżdża
nowa8888

Napisano: 07 kwie 2015, 12:07

Wezwałam wnioskodawcę i napisał mi w oświadczeniu, że przyjeżdża 2 razy dziennie (rano o siódmej i po południu), sprząta, gotuje, podaje leki, robi zakupy, chodzi do apteki. Zastanawiam się, czy ponownie pisać do tamtejszego MOPS, w związku z rozbieżnością w informacjach, czy lepiej do specjalisty - psychiatry...
Lucylla

Napisano: 07 kwie 2015, 13:36

Orzeczenie w stopniu znacznym brat ma, przy tym schorzeniu leczenie i systematyczne branie leków musi być. Jeżeli ma się wątpliwości co do sprawowanej opieki, należy zadać sobie pytanie co będzie jak brat nie będzie pilnował leczenia, czy osoba chora sama jest w stanie kontrolować leczenie u siebie - raczej nie, nadzór brata jest konieczny. Można się zastanawiać na koniecznością opieki wtedy gdy ta osoba chora mieszka wspólnie jeszcze z kimś z rodziny. Można jeszcze raz przeprowadzić wywiad w miejscu opieki i prac. socjalny przeprowadzi wywiad wspólnie z podopiecznym i jego opiekunem, przecież taka wizytę można wcześniej umówić.
wwo

Napisano: 07 kwie 2015, 13:53

Przy takim schorzeniu lepiej bardzo uważać. Brak opieki nawet raz dziennie może miec fatalne skutki. Ja bym przyznała to świadczenie. Do jakiegokolwiek specjalisty nie ma się co zwracać. Dane medyczne są danymi wrażliwymi i nie podlegają wymianie między instytucjami. Moze to nakazać jedynie sąd
gps

Napisano: 08 kwie 2015, 10:26

Lucynella pisze:Klient ubiega się o szo w związku ze sprawowaniem opieki nad bratem chorym na schizofrenię paranoidalną. Otrzymałam od pracownika socjalnego wywiad, z którego wynika, że brat wymagający opieki, posiadający wyższe wykształcenie, świetnie radzi sobie na co dzień i z załatwianiem wszystkich swoich spraw, także urzędowych, a w wywiadzie oświadczył, że opieka ze strony brata polega na przyjeżdżaniu innej miejscowości (12 km) raz dziennie w godzinach popołudniowych i podawaniu mu leków na schizofrenię, których chory nie chce zażywać oraz na pomocy w praniu odzieży dwa razy w miesiącu. Pozostałe leki zażywa sobie sam. Pracownik socjalny nie jest w stanie stwierdzić, czy te czynności faktycznie są wykonywane, bo ma to miejsce po godzinach pracy GOPS. Nie mam pojęcia, z której strony to ugryźć, bo być może w przypadku tego schorzenia taki rodzaj opieki jest odpowiedni, a co do przyznania świadczenia, czytając ten wywiad też mam wątpliwości. Czym w tej sytuacji można jeszcze się posiłkować - opinią psychiatry? A jeśli tak, to jak to się załatwia?
Ciebie powinno interesować orzeczenie o stopniu niepełnosprawności i konieczności opieki. Jest? Jest. Następnie wywiad pracownika socjalnego z potwierdzeniem sprawowania opieki. Jest? Jest. Jeżeli masz wątpliwości, wystąp o sprecyzowanie wywiadu.
Rodzaj schorzenia interesuje wyłącznie osoby z najbliższej rodziny lub upoważnione do posiadania takiej informacji. Czy Ty należysz do tych osób? Jeżeli nie, nie wnikaj tak głęboko, bo to nie należy do Twoich kompetencji.
Gość

Napisano: 08 kwie 2015, 14:25

Oj wiem, tyle że z wywiadu wcale nie wynika, że to sprawowanie opieki ma miejsce, tylko że ten niepełnosprawny brat tak oświadczył. pracownik socjalny nie był w stanie tego sprawdzić i tak to ujął w wywiadzie. Na dodatek informacje na temat czynności wykonywanych w ramach opieki i czas sprawowania opieki w ciągu dnia, wynikające z oświadczenia osoby niepełnosprawnej i osoby sprawującej opiekę zupełnie się nie pokrywają. Przeprowadziłam rozmowę tel. z tym pracownikiem socjalnym, z której się dowiedziałam, że tak na prawdę to pomagają mu jego rodzice (emeryci), a ten brat prawdopodobnie w ogóle się tam nie pojawia, więc obiecała, że spróbuje wezwać jeszcze któregoś z rodziców, żeby złożył jakieś oświadczenie na ten temat. Może to załatwi sprawę...
lucynella

Napisano: 08 kwie 2015, 15:00

ODMOWA
SZO przysługuje osobom które nie podejmują pracy zawodowej w celu sprawowania opieki nad niepełnosprawnym. Z tego co piszesz zakres sprawowanej opieki, jej rodzaj i charakter nie wymaga rezygnacji z pracy zawodowej.
~o~

Napisano: 08 kwie 2015, 15:03

???
Gość

Napisano: 08 kwie 2015, 19:10

opieka stała
keti

Strona 1 z 4    [ Posty: 32 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x