czy staż z UE to dochód czy jednak nie? - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 16 cze 2018, 22:37

Mam pytanie o staż - 3 mies. - z Unii Europejskiej Europejski Fundusz Społeczny w ramach projektu Liderzy zmiany Oś Priorytetowa IX: "Wspieranie włączenia społecznego i walka z ubóstwem" w ramach Działania 9.1 Aktywizacja społeczno-zawodowa osób wykluczonych społecznie i przeciwdziałania wykluczeniu społecznemu
- to dla Was dochód? Wg mnie tak, ale nie mam pewności...
Sun
Stażysta
Od: 27 wrz 2017, 19:32
Zajmuję się: ciągle coś zaczynam...

Napisano: 18 cze 2018, 20:53

Wszystkie staże finansowane ze środków unijnych są uzyskiem
sowella
Praktykant
Od: 21 lip 2016, 10:15
Zajmuję się:

Napisano: 19 cze 2018, 8:33

A nie przypadkiem tylko te dla bezrobotnych?
- stypendia dla bezrobotnych finansowane ze środków Unii Europejskiej - uzysk/utrata,
a reszta (nie dla bezrobotnych) jako
- środki bezzwrotnej pomocy zagranicznej [...] - rok bazowy.

Podręcznik:
Istotne jest, że ww. stypendia wypłacane ze środków UE są dochodem niezależnie od rodzaju instytucji wypłacającej to stypendium i niezależnie od tego, czy osoba bezrobotna je pobierająca jest zarejestrowana w powiatowym urzędzie pracy. [...] do stypendiów lub zasiłków dla bezrobotnych, w tym jak najbardziej także do stypendiów finansowanych ze środków Unii Europejskiej niepodlegających opodatkowaniu, mają zastosowanie ww. przepisy o utracie/uzyskaniu dochodu
Czyli niezależnie od tego czy osoba bezrobotna jest bezrobotna, czy też nie. Tak dla zmyłki to napisali.

W każdym razie, bo przespałem ostatniej 6 miesięcy, rozumiem liczycie to jako uzyski?
kalkulator
Awatar użytkownika
Referent
Od: 31 maja 2017, 10:07
Zajmuję się: głównie ZUS, ŚP/SZO/ZDO;
ponadto ŚR/FA/500/Za życiem

Napisano: 19 cze 2018, 9:39

Początkowo robiłem jak kalkulator mówił. Ale sądy poszły w szeroko rozumianą interpretację osoby bezrobotnej (czyli nie ograniczyły się do ustawy o promocji zatrudnienia). Dlatego robię uzysk z każdego stypendium z UE.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 19 cze 2018, 11:37

a stypedniu z PUP nie ze środków z UE są uzyskiem?
karolina09
Podinspektor
Od: 12 maja 2017, 7:44
Zajmuję się: SR, FA, SW

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x