Dzień Dobry
Pani, Ukrainka (UKR) złożyła wniosek o pomoc. Jedynym jej dochodem jest pomoc, świadczenie pieniężne w wysokości 1930 zł przyznawane z UNHCR na max 3 mce. Czy wliczamy to dochodu?
czy świadczenie UNHCR wliczamy do dochodu?
-
- Stażysta
- Zajmuję się:
- Kontakt:
-
- Praktykant
- Zajmuję się: PS
- Kontakt:
Re: czy świadczenie UNHCR wliczamy do dochodu?
Witam,
również chciałabym wiedzieć czy należy to wliczać do dochodu. Udało się już coś dowiedzieć?
również chciałabym wiedzieć czy należy to wliczać do dochodu. Udało się już coś dowiedzieć?
- ibanezratm
- Praktykant
- Zajmuję się: Pracownik Socjalny
Dolny Śląsk - Lokalizacja: Świdnica
- Kontakt:
Dobrze ze temat się pojawił.
Jestem ciekaw.
W mojej opinii powinno się wliczać.
Jestem ciekaw.
W mojej opinii powinno się wliczać.
-
- Stażysta
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Napisałam na adres mailowy podany przez Nasz Urząd Wojewódzki, dedykowany pytaniom związanym z obywatelami Ukrainy. Odpowiedz przeszła moje oczekiwania;P:P
"Zgodnie z art. 29 ust. 1 ustawy o pomocy obywatelom Ukrainy uprawnionemu obywatelowi Ukrainy mogą być przyznane świadczenia pieniężne i niepieniężna na zasadach i w trybie ustawy z 12 marca 2004 roku o pomocy społecznej. Oznacza to, że ma zastosowanie art. 8 ust. 4 ww. ustawy."
"Zgodnie z art. 29 ust. 1 ustawy o pomocy obywatelom Ukrainy uprawnionemu obywatelowi Ukrainy mogą być przyznane świadczenia pieniężne i niepieniężna na zasadach i w trybie ustawy z 12 marca 2004 roku o pomocy społecznej. Oznacza to, że ma zastosowanie art. 8 ust. 4 ww. ustawy."
-
- Praktykant
- Zajmuję się: PS
- Kontakt:
"Pomoc finansowa udzielana przez okres kilku miesięcy przez UNHCR jest dochodem w rozumieniu ustawy o pomocy społecznej.
Wynika to z konstrukcji dochodu w ustawie o pomocy społecznej art. 8 ust /. 3 i 4. Pomoc ta nie jest wymieniona w art. 8 ust. jako niestanowiąca dochodu, nie jest również jednorazowym pieniężnym świadczeniem socjalnym ani świadczeniem w naturze..." - fragment odpowiedzi z MRiPS
Wynika to z konstrukcji dochodu w ustawie o pomocy społecznej art. 8 ust /. 3 i 4. Pomoc ta nie jest wymieniona w art. 8 ust. jako niestanowiąca dochodu, nie jest również jednorazowym pieniężnym świadczeniem socjalnym ani świadczeniem w naturze..." - fragment odpowiedzi z MRiPS
Oprócz czy świadczenie UNHCR wliczamy do dochodu? - Pomoc społeczna (forum ogólne) przeczytaj również:
Decyzja obiady dla dzieci z Ukrainy
odpłatność za dps osoby ubeswłasnowolnionej
Składka zdrowotna CIS
Gdzie przekazać pomoc?
Ustalenie adresu osób zobowiązanych do alimentacji
umowa dotycząca współpracy pomiędzy OPS a sklepem
Podjęcie decyzji w sprawie świadczenia 40 zł za zakwaterowanie i wyżywienie
decyzja DPS
wynagrodzenie dla kuratora
skierowanie do dps
sprawozdanie SR_UA do 20.06.2022
ŚP 40 ZŁ. czy możemy przyjmowac stare karty osób