Czy świadczenie wychowawcze wlicza się do pomocy społecznej?
Czy świadczenie wychowawcze wlicza się do pomocy społecznej?
Gdzieś usłyszałam że jest już przepis na to że nie wliczamy do dochodu świadczenia wychowawczego-tego nowego 1000zł na dziecko przy ustalaniu wysokości dochodu w pomocy społecznej?
Czy ktoś ma dziennik ustaw gdzie to jest?
Czy ktoś ma dziennik ustaw gdzie to jest?
Re: Czy świadczenie wychowawcze wlicza się do pomocy społecz
to nie jest świadczenie wychowawcze tylko świadczenie rodzicielskie i owszem wlicza się do dochudu w pomocy społecznej
Gdzie była ta zmiana jeśli była w jakimś dzienniku?
Pani kierownik poinformowała mnie że gdzieś w przepisach o świadczeniach rodzinnych widziała zmianę do pomocy społecznej, że nie wliczamy tego świadczenia. Nie mogę znaleźć.
Bo dla mnie jak nie zapisali tego konkretnie że się nie wlicza - to wliczam. Dlatego pytam czy ktoś coś wie?
Bo dla mnie jak nie zapisali tego konkretnie że się nie wlicza - to wliczam. Dlatego pytam czy ktoś coś wie?
nie było żadnej zmiany poza tym chyba było by niesprawiedliwie w stosunku do pań, które mają zasiłki macierzyńskie i są one im wliczane do dochodu do pomocy społecznej. Pewnie twoja kierownika pomyliła ze świadczeniem wychowawczym "Rodzina 500+" które jest ciągle w konsultacjach
a jak gdzieś w świadczeniach rodzinnych widziała, to może nich ci pokaże
chyba coś już jej się namieszało skoro ten tysiak jest nawet dochodem uzyskanym w świadczeniach, muszą ponownie przeliczyć dochód.
Wpis ze strony internetowej Naszego Ministerstwa.
"Świadczenie rodzicielskie wlicza się do dochodu w innych systemach wsparcia rodzin, w szczególności przy ustalaniu prawa do świadczeń z pomocy społecznej, świadczeń rodzinnych, świadczeń z funduszu alimentacyjnego".
"Świadczenie rodzicielskie wlicza się do dochodu w innych systemach wsparcia rodzin, w szczególności przy ustalaniu prawa do świadczeń z pomocy społecznej, świadczeń rodzinnych, świadczeń z funduszu alimentacyjnego".
Świadczenie rodzicielskie nie jest świadczeniem socjalnym czyli wliczamy do dochodu.
Co innego stypendia szkolne i zasiłki szkolne - to jest świadczenia socjalne i nie wliczamy.
Co innego stypendia szkolne i zasiłki szkolne - to jest świadczenia socjalne i nie wliczamy.
Oprócz Czy świadczenie wychowawcze wlicza się do pomocy społecznej? - Pomoc społeczna (forum ogólne) przeczytaj również:
Zasiłek stały
Empatia
płaca minimalna
specjalistyczne usługi
Opłata za pobyt dziecka w placówce
Czy dobrze myślę????
pomoc rzeczowa - paczka żywnościowa
dożywianie bezdecyzyjne
posiłki w szkole PILNE
AR
Nowy portal/forum OPS.pl
wyrownanie chorobowego