Czy syn nie jest członkiem rodziny ? - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 02 sie 2016, 22:48

Witam serdecznie

Wraz z mężem i niepełnosprawnym synem prowadzimy wspólne gospodarstwo domowe.
Ja i mąż pracujemy, syn ma 23 lata umiarkowany stopień niepełnosprawności ( Układ ruchu i neurologiczny).
Syn studiuje poza miejscem zamieszkania .
Syn pobiera również rentę socjalną.Płacimy za jego akademik, dowozimy do uczelni , ubieramy, żywimy, wyjeżdżamy z nim na turnusy rehabilitacyjne, leczymy, rehabilitujemy czyli jednym słowem utrzymujemy jego

Mąż ma również niepełnosprawna mamę która przebywa w Domu Opieki MOPS

Moje pytanie brzmi.
Dlaczego MOPS naliczając nam odpłatność za matkę męża w ośrodku nie uwzględnia syna jako członka rodziny?
I dochód nasz dzieli na 2 osoby a nie na 3

Czy to jest zgodne z prawem ?

Pozdrawiam
Izabela11
Praktykant
Od: 01 sie 2016, 19:05
Zajmuję się:

Napisano: 03 sie 2016, 8:21

Pisze Pani, że syn studiuje poza miejscem zamieszkania i mieszka w akademiku, więc nie prowadzi wspólnego gospodarstwa razem z Wami. Bierzemy do składu rodziny osoby wspólnie zamieszkujące a nie zameldowane.
ninka123

Napisano: 03 sie 2016, 10:39

Od decyzji zawsze można się odwołać. Tej o odpłatności też.
hycuvu

Napisano: 03 sie 2016, 10:51

ninka123 pisze:Pisze Pani, że syn studiuje poza miejscem zamieszkania i mieszka w akademiku, więc nie prowadzi wspólnego gospodarstwa razem z Wami. Bierzemy do składu rodziny osoby wspólnie zamieszkujące a nie zameldowane.
Ale pryecież syn jest w akademiku tylko 4 dni w tygodniu , wakacje Swieta weekendy spedza razem z nami. Tutaj tez sie leczy, rehabilituje. Płaci podatki, Razem się rozliczamy.

Jak to jest ze do stypendium w szkole , wszystkich innych zapomóg potrzebny jest nasz dochód i jego. Do dofinansowania do turnusu rehabilitacyjnego tez oraz do Aktywnego samorządu a do dochodu do MOPS jego dochód sie nie liczy
Izabela11
Praktykant
Od: 01 sie 2016, 19:05
Zajmuję się:

Napisano: 03 sie 2016, 11:15

Uważam, że syn w tej sytuacji powinien byc zaliczony do grona członków rodziny. Rodzina zamieszkuje i gospodaruje wspólnie.

Od decyzji można się odwołać i wskazać na powyższe. Proszę się tego nie obawiać, należy korzystać z uprawnień jakie daje nam polskie prawo.

Należy jednak pamiętać o tym, iż ostateczna interpretacja przepisu prawa należy od decyzji organu przyznającego świadczenie.
BadAss

Napisano: 03 sie 2016, 12:38

Witam
To państwo określacie w oświadczeniu otrzymanym od pracownika socjalnego z kim jesteście we wspólnym gospodarstwie domowy. Syn przecież nie wyjechał na stałe do innego miasta - tylko na pewien okres, ale nadal utrzymujecie go, uczestniczycie w jego życiu . Ja bym wliczyła syna do wspólnego gospodarstwa domowego i jego dochody. Czy w sytuacji gdy mąż wyjeżdża za pracą np. za granice czy do innego miasta, to wtedy robicie np. separację?........
xxxx

Napisano: 03 sie 2016, 13:16

Niezgodne, proszę zapoznać się art. 61 i 64 ustawy o pomocy społecznej. Kolejny pracownik socjalny idiota, czy nadgorliwy kierownik?!
Izabela11 pisze:Witam serdecznie

Wraz z mężem i niepełnosprawnym synem prowadzimy wspólne gospodarstwo domowe.
Ja i mąż pracujemy, syn ma 23 lata umiarkowany stopień niepełnosprawności ( Układ ruchu i neurologiczny).
Syn studiuje poza miejscem zamieszkania .
Syn pobiera również rentę socjalną.Płacimy za jego akademik, dowozimy do uczelni , ubieramy, żywimy, wyjeżdżamy z nim na turnusy rehabilitacyjne, leczymy, rehabilitujemy czyli jednym słowem utrzymujemy jego

Mąż ma również niepełnosprawna mamę która przebywa w Domu Opieki MOPS

Moje pytanie brzmi.
Dlaczego MOPS naliczając nam odpłatność za matkę męża w ośrodku nie uwzględnia syna jako członka rodziny?
I dochód nasz dzieli na 2 osoby a nie na 3

Czy to jest zgodne z prawem ?

Pozdrawiam
beeee

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x