z powodu złego stanu zdrowia musiałam wydzierżawić ziemię na 10 lat, jest zarejestrowana umowa w starostwie a ja mam z tego tytułu rentę, czy jak będę się starać o zasiłek to dochód z ziemi mi policzą, chyba nie, jak jest naprawdę?
aaaaaaaa pisze:nie prawda. jak jest wydzierżawione za rentę to nie liczymy gospodarstwa rolnego. ewentualnie tylko doliczamy dochód z dzierżawy i kwotę renty.
Ustalając dochód rodziny uzyskany z gospodarstwa rolnego, do powierzchni
gospodarstwa stanowiącego podstawę wymiaru podatku rolnego wlicza się obszary rolne oddane w dzierżawę, z wyjątkiem:
1) oddanej w dzierżawę, na podstawie umowy dzierżawy zawartej stosownie do przepisów o ubezpieczeniu społecznym rolników, części lub całości znajdującego się w posiadaniu rodziny gospodarstwa rolnego. Zgodnie z przepisami ustawy o ubezpieczeniu społecznym
rolników jest to umowa dzierżawy zawarta w formie pisemnej na okres co najmniej 10 lat i zgłoszona do ewidencji gruntów i budynków, osobie niebędącej: małżonkiem wydzierżawiającego, jego zstępnym lub pasierbem, małżonkiem zstępnego lub pasierba, osobą pozostającą z wydzierżawiającym we wspólnym gospodarstwie domowym, małżonkiem osoby pozostającej z wydzierżawiającym we wspólnym gospodarstwie domowym; stronąwydzierżawiającą jest rencista rolny lub emeryt rolny.