czy to NP - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 30 mar 2023, 8:38

Wierzycielka złożyła wniosek o fundusz 30 listopada 2022r, zanim przyszły zaświadczenia od Komornika decyzja została wydana 2 stycznia 2023r, Komornik dostał decyzję z przyłączeniem 23 stycznia 2023r.
W tym czasie w grudniu i na początku stycznia wypłacił wierzycielke pieniądze spłacając jej należność zaległe w całości.
Obecnie komornik napisał że nie może wystawić zaświadczenia o bezskuteczności ponieważ egzekucja w styczniu i lutym nie była bezskuteczna (zwykłym pismem nie zaświadczeniem).
Ja jej wypłaciłam z wyrównaniem od listopada 2022r. Można powiedzieć że wpłaty się zdublowały. A kobieta nie przyszła tego do nas zgłosić (w tamtym okresie świadczeniowym podobna sytuacja z tą samą cwaniarą, jest NP które nie jest spłacone).
Jak to teraz rozwikłać?
Kase od Komornika dostała zgodnie z kolejnością bo na moment wypłaty komornik nie posiadał od nas decyzji.
Teraz nie wystawił zaświadczenia ze egzekucja jest skuteczna (chociaż to też dziwne bo wie że u nas powstało zadłużenie od listopada i jest nadal wypłacane)
Nie mam pojęcia co z tym fantem zrobić
Andziulka
Stażysta
Od: 06 kwie 2017, 13:06
Zajmuję się: funduszem alimentacyjnym

Napisano: 30 mar 2023, 15:21

Według mnie nie ma NP, gdyż wszystkie wypłaty od komornika do wierzyciela były przed wypłatą FA.
Komornik Ci nie wystawi zaświadczenia o bezskuteczności, bo widnieje zaległość wobec wierzycielki.
słoneczko
Referent
Od: 29 sty 2018, 12:28
Zajmuję się: świadczenia rodzinne, fundusz alimentacyjny

Napisano: 31 mar 2023, 9:16

słoneczko pisze:
30 mar 2023, 15:21
Według mnie nie ma NP, gdyż wszystkie wypłaty od komornika do wierzyciela były przed wypłatą FA.
Komornik Ci nie wystawi zaświadczenia o bezskuteczności, bo widnieje zaległość wobec wierzycielki.
błędnie to interpretujecie:
art 2 pkt 7 lit d)
wypłacone, w przypadku gdy osoba uprawniona w okresie ich pobierania otrzymała, niezgodnie z kolejnością określoną w art. 28, zaległe lub bieżące alimenty, do wysokości otrzymanych w tym okresie alimentów,
gdzie jest napisane chociażby w art. 23 czy 27 że decyzji o NPŚ się nie wydaje bo komornik nie ma decyzji ostatecznej.
eMGie
Podinspektor
Od: 06 wrz 2013, 12:13
Zajmuję się:

Napisano: 31 mar 2023, 9:26

Mnie też interesuje ten temat bo koleżanka ma taki problem. Według was co teraz ? Zadłużenie względem FA jest ale komornik pisze, że jest skuteczna egzekucja ? Uchylić Fa a z zaległością względem FA ?
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 31 mar 2023, 10:13

eMGie pisze:wypłacone, w przypadku gdy osoba uprawniona w okresie ich pobierania otrzymała, niezgodnie z kolejnością określoną w art. 28, zaległe lub bieżące alimenty, do wysokości otrzymanych w tym okresie alimentów,
pobrała dopiero w styczniu.
Człowiek nie jest taki, co by sobie nie poradził:)
POCAHONTAS
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 25 lis 2005, 10:00
Zajmuję się:

Napisano: 31 mar 2023, 10:16

bezskuteczna - to dług musi być wobec wierzyciela. Jeśli babka jest na czysto z alimentami, to według mnie do zwrotu ma wypłacony FA.
POCAHONTAS
Awatar użytkownika
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 31 mar 2023, 10:17

eMGie pisze:niezgodnie z kolejnością określoną w art. 28, zaległe lub bieżące alimenty,
tu babka otrzymała zgodnie z kolejnością, nie było decyzji Fa jeszcze wydanej.
POCAHONTAS
Awatar użytkownika
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 04 kwie 2023, 6:25

Andziulka pisze:
30 mar 2023, 8:38
Wierzycielka złożyła wniosek o fundusz 30 listopada 2022r, zanim przyszły zaświadczenia od Komornika decyzja została wydana 2 stycznia 2023r, Komornik dostał decyzję z przyłączeniem 23 stycznia 2023r.
W tym czasie w grudniu i na początku stycznia wypłacił wierzycielke pieniądze spłacając jej należność zaległe w całości.
Obecnie komornik napisał że nie może wystawić zaświadczenia o bezskuteczności ponieważ egzekucja w styczniu i lutym nie była bezskuteczna (zwykłym pismem nie zaświadczeniem).
Ja jej wypłaciłam z wyrównaniem od listopada 2022r. Można powiedzieć że wpłaty się zdublowały. A kobieta nie przyszła tego do nas zgłosić (w tamtym okresie świadczeniowym podobna sytuacja z tą samą cwaniarą, jest NP które nie jest spłacone).
Jak to teraz rozwikłać?
Kase od Komornika dostała zgodnie z kolejnością bo na moment wypłaty komornik nie posiadał od nas decyzji.
Teraz nie wystawił zaświadczenia ze egzekucja jest skuteczna (chociaż to też dziwne bo wie że u nas powstało zadłużenie od listopada i jest nadal wypłacane)
Nie mam pojęcia co z tym fantem zrobić
Kiedy miałą pierwsza wypłatę FA, w styczniu czy w lutym ? Jeżeli wpłaty od komornika były szybciej niż wypłata FA, dla mnie nie ma NP.
słoneczko
Referent
Od: 29 sty 2018, 12:28
Zajmuję się: świadczenia rodzinne, fundusz alimentacyjny

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem