Miałam kiedyś taki przypadek, napisałam, że decyzja o uznaniu dłużnika za uchylającego się była już wydana we wcześniejszym postępowaniu więc dlatego teraz nie wszczyna się postępowania. Ale może niech wypowie się ktoś jeszcze
Moim zdaniem również, nie ma potrzeby robienia nowego postępowania. Ustawa mówi o pozostającej w mocy decyzji uznającej dłużnika alimentacyjnego za uchylającego się od zobowiązań.
Z jednej strony ktoś mógłby się zawsze czepiać, że pierwotna decyzja dot. innych dzieci ale z drugiej decyzje prowadzą do tych samych konsekwencji tj. złożenia do prokuratury zawiadomienia o możliwości popełnienia przestępstwa art. 209 kk. oraz ewentualnie zatrzymania prawa jazdy. Więc ja nie widzę potrzeby robienia kolejnego postępowania. Oczywiście jakaś kontrola może stwierdzić inaczej...
Ja robię do każdego KMP osobną decyzję jeśli są ku temu przesłanki. Może być przecież tak, że na jedno dziecko DA płaci przynajmniej połowę zasądzonych alimentów a na drugie zupełnie nic. Każde KMP traktuje jako osobne postępowanie.