dłużnik i jego kolejne dziecko - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 29 mar 2023, 7:14

Miałam kiedyś taki przypadek, napisałam, że decyzja o uznaniu dłużnika za uchylającego się była już wydana we wcześniejszym postępowaniu więc dlatego teraz nie wszczyna się postępowania. Ale może niech wypowie się ktoś jeszcze
xxx75
Stażysta
Od: 23 lip 2020, 9:59
Zajmuję się: ŚW, ŚR, Fa, DS

Napisano: 29 mar 2023, 7:59

Moim zdaniem również, nie ma potrzeby robienia nowego postępowania. Ustawa mówi o pozostającej w mocy decyzji uznającej dłużnika alimentacyjnego za uchylającego się od zobowiązań.

Z jednej strony ktoś mógłby się zawsze czepiać, że pierwotna decyzja dot. innych dzieci ale z drugiej decyzje prowadzą do tych samych konsekwencji tj. złożenia do prokuratury zawiadomienia o możliwości popełnienia przestępstwa art. 209 kk. oraz ewentualnie zatrzymania prawa jazdy. Więc ja nie widzę potrzeby robienia kolejnego postępowania. Oczywiście jakaś kontrola może stwierdzić inaczej...
MadJack
Awatar użytkownika
Referent
Od: 26 lip 2017, 9:29
Zajmuję się: DE, DM, FA, ST, ŚW

Napisano: 29 mar 2023, 8:33

Ja robię do każdego KMP osobną decyzję jeśli są ku temu przesłanki. Może być przecież tak, że na jedno dziecko DA płaci przynajmniej połowę zasądzonych alimentów a na drugie zupełnie nic. Każde KMP traktuje jako osobne postępowanie.
KROPUNIA
Stażysta
Od: 18 paź 2020, 13:04
Zajmuję się: FA od 29.06.2020r.

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x