czy to przemoc?

Wybrane tematy:
studia praca socjalna ustawa o przeciwdziałaniu przemocy wniosek do ZK Co powinna zrobić szkoła??? Procedura niebieskiej karty - prawa i obowiązki Ankieta Asystent Rodziny
ODPOWIEDZ
~Ala

czy to przemoc?

Post autor: ~Ala »

zgłosił się do nas dzisiaj Pan, który nie zamieszkuje z byłą żoną. Z rozmowy wynika,że chce aby ośrodek podjął czynności wobec jego byłej żony, bo według niego ona nęka ich syna, który zamieszkuje z nim, ( matka chłopaka ma ograniczoną władzę rodzicielską). Nękanie polega na częstych telefonach, wzywaniach syna do matki, \"praniu mózgu\" jaka ta mamusia dobra, a tata zły\" itp. przy czym matka jest chora psychicznie. Czy można w takim przypadku stwierdzić ,że jest to przemoc? co można zrobić oprócz zwykłych wskazówek dla ojca,żeby złożył w sądzie pozew o uregulowanie kontaktów matki z synem, lub odebraniu władzy rodzicielskiej.Co możemy zrobić jako ośrodek, może ktoś miał podobną sytuację?
~x

Re: czy to przemoc?

Post autor: ~x »

Mamę skierować na leczenie ( współpraca ze służbą zdrowi). Nie ma \" mama zła, tata dobry\"- ta rodzina potrzebuje pomocy i to fachowej. TAK - jest to przemoc i trzeba zająć się tym jak najszybciej tak by nikomu nie działa się krzywda i nic złego się nie stało.
~MAGDA11

Post autor: ~MAGDA11 »

Dla mnie jest to podejrzenie o przemoc psychiczną, ale zawsze mam na uwadze, że są dwie strony walki o dziecko.Wyślij ojca do Ośrodka Interwencji Kryzysowej,/ nie zostaniesz sama z tym problemem/
Sprawdź w domu sytuację ojca i matki , która jak piszesz jest chora / sprawdź czy jest w leczeniu/ Jeśli to uczeń, czy przedszkolak to bym tam poszła i porozmawiała z wychowawcą czy pedagogiem. Dziecko, które jest narażone na przemoc, problemy często zmienia swoje zachowanie, czy nie ma śladów pobicia! Jeśli bym miała jakiekolwiek podejrzenia to bym opisała sytuację i napisała do sądu ,że istnieje podejrzenie o przemoc .
~Ala

Post autor: ~Ala »

Syn ma 14 lat, mieszka z ojcem , a raczej jego nową rodziną. Matka aktualnie przebywa za granicą, i ojciec dopiero teraz zgłasza ten fakt. Myślę,żeby napisać do sądu i podzielić się swoimi obawami.W szkole o sytuację wiedzą i obserwują, ale mają też wątpliwości.
ODPOWIEDZ