czy trzeba robić wszczęcie postępowania ? - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 21 lut 2019, 16:01

mam pytanie

Pani przyszła i oświadczyła, że uzyskała dochód.
Czy muszę robić wszczęcie postępowania czy na podstawie jej oświadczenia mogę ta decyzje uchylić ( dochód po przeliczeniu przekracza na 1-sze dziecko)
czy może Pani powinna napisać mi na oświadczeniu że wyraża zgodę na zmianę decyzji??
almi
Stażysta
Od: 20 mar 2017, 11:16
Zajmuję się: ŚW/ZR/FA

Napisano: 22 lut 2019, 8:52

ja tak zawsze robię, że osoba pisze mi, że prosi o zmianę/uchylenie i wtedy w decyzji na 155 Kpa
Alalala
Inspektor
Od: 05 sie 2016, 9:20
Zajmuję się: ŚW/FA/ST/DM

Napisano: 22 lut 2019, 16:10

Jeśli Pani napisała, że prosi o uchylenie/zmianę decyzji to nie musisz robić wszczęcia. Samo doniesienie dochodu lub oświadczenie, że uzyskała dochód nie wystarczy.
ala12345
Stażysta
Od: 10 mar 2017, 12:26
Zajmuję się: OPS

Napisano: 25 lut 2019, 11:02

Alalala pisze:ja tak zawsze robię, że osoba pisze mi, że prosi o zmianę/uchylenie i wtedy w decyzji na 155 Kpa

Tu chyba art. 155 KPA nie ma zastosowania, bo jest przepis szczególny dot. dochodu uzyskanego.
Człowiek nie jest taki, co by sobie nie poradził:)
POCAHONTAS
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 25 lis 2005, 10:00
Zajmuję się:

Napisano: 26 lut 2019, 13:14

Też byłbym ostrożny z uchylaniem na wniosek. Tutaj zachodzi przesłanka ustawowa, a nie kodeksowa.
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 30 sty 2016, 12:40
Zajmuję się:

Napisano: 26 lut 2019, 15:18

Dokładnie tak, mieliśmy burzliwą dyskusję na ten temat ostatnio nawet. Ja też uważam, że w tym wypadku działamy na podstawie przepisów ustawy, strona wypełnia ustawowy obowiązek poinformowania o zmianach, samo przeliczenie jest czynnością techniczną i nie zawsze pociąga za sobą konieczność wszczęcia postępowania, dopiero w przypadku przekroczenia dochodu trzeba zrobić postępowanie a wtedy my działamy na podstawie przepisów i żadnej prośby ani zgody do tego nie potrzebujemy. Ba! gdyby nawet strona nie zgodziła się na przeliczenia i uchylenie to i tak to musimy zrobić, nawet mamy art. 32/ art. 27 który wprost nam takie uprawnienie nadaje ;) Takie konstrukcje jak sugerowanie stronie napisania prośby o uchylenie w związku z przekroczeniem jest w mojej opinii niedopuszczalne, bo organ nie może się wyręczać stroną żeby ominąć ciążące na nim obowiązki ustawowe - ale to tylko moje zdanie ;)
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 26 lut 2019, 15:54

Iks pisze: ale to tylko moje zdanie ;)

Nie tylko twoje, ale i sądów.
Człowiek nie jest taki, co by sobie nie poradził:)
POCAHONTAS
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 25 lis 2005, 10:00
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x