czy tylko ja robiłam całe życie źle
czy tylko ja robiłam całe życie źle
Czy tylko ja robiłam źle wyrównując lub obniżając alimenty? Do tej pory robiłam zmiany od daty wskazanej na wyroku, czyli jak kobieta brała u nas cały czas, a np. ma zmniejszenie/zwiększenie od 01.12.2014r., a wyrok jest np. z marca tego roku, to zmianę robiłam od 01.12.2014r. Niestety orzecznictwo sądowoadministracyjne przyjmuje inną interpretację (nie zmienia się wstecz, a zgodnie z prawomocnością/wykonalnością wyroku) i powiem wam więcej, po wczytaniu się w te wyroki i przetrawieniu ich, zaczynam to rozumieć. Będę zmieniać dotychczasowe zasady zgodnie z interpretacją przepisu art. 29 wg sądów administracyjnych.
Przykłady: podwyżka- II SA/Ol 532/14, obniżka-III SA/Kr 1611/14
Przykłady: podwyżka- II SA/Ol 532/14, obniżka-III SA/Kr 1611/14
Re: czy tylko ja robiłam całe życie źle
Orzecznictwo sądowo-administracyjne które przytaczasz nie jest wiążącym aktem prawnym. Po drugie jeżeli bym poszukał to z pewnością znalazłbym orzeczenia z zupełnie odmienną interpretacją w tej kwestii. Tak to już jest w naszym kraju, że każdy przepis nawet przez sądy jest różnie interpretowany.
Ja nadal będę zmieniał decyzję zgodnie z wyrokiem sądu w sprawie podwyższenia alimentów (oczywiście nie wcześniej niż klientka miała przyznany FA) i zgodnie z art. 29 naszej ustawy.
Ja nadal będę zmieniał decyzję zgodnie z wyrokiem sądu w sprawie podwyższenia alimentów (oczywiście nie wcześniej niż klientka miała przyznany FA) i zgodnie z art. 29 naszej ustawy.
Nie ma innych orzeczeń, tzn orzeczenia wszystkie jak jeden mąż interpretują to tak samo. Z chęcią poczytam wyrok, gdzie sąd przyjął inne rozumowanie.
-
- Podinspektor
- Zajmuję się:
- Kontakt:
robisz tak jak w ustawie napisane jest czyli tak jak G-j napisał
czyli wiedząc, że robimy źle mamy robić nadal źle. Fajnie
Nie ty uchwalasz ustawy więc należy stosować się do obowiązujących przepisów. Poza tym orzeczenie SKO ani nawet wyroki WSA nie są wykładniami prawa.
- mała mii
- Podinspektor
- Zajmuję się: FA, SR, KDR, CZ.P. i wszystko inne...
- Kontakt:
ja robie od daty wskazanej w wyroku i wcale nie czuje sie jakobym robiła źle- ja pracuje na ustawie a nie na wyrokach
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa
Julian Tuwim
Julian Tuwim
-
- Podinspektor
- Zajmuję się:
- Kontakt:
a jak wyrównujesz klientce za 2 lata to jest dobrze
jak zabierasz to już źle
jak zabierasz to już źle
wyroki dotyczą też wyrównania, podałam jeden z nich. Organ nie wyrównał kobiecie świadczenia wstecz mimo, że pobierała fundusz, kobieta odwołała się do SKo, które utrzymało decyzję w mocy, WSA równiez oddalił skargę. Wstecz wg. sądów nie wyrównujemy (nie wcześniej niż prawomocność /wykonalność wyroku). Też nie chcę robić u siebie rewolucji, mój prawnik twierdzi jednak, że powinnśmy robić tak jak wyroki.
Rozumiem że chcecie działać w myśl zasady - prawo nie działa wstecz. Tylko jakoś ani ustawodawca uchwalając taki przepis ani sądy zasądzając alimenty w podwyższonej wysokości wstecz (np. od momentu złożenia pozwu w sądzie a wiadomo jak "błyskawicznie" odbywają się rozprawy) takich wątpliwości nie mieli. Możecie oczywiście stosować się do jakiś wyroków ale jeżeli to nie będzie np. wyrok NSA w co najmniej 7osobowym składzie to nie jest to wykładnia prawa. Poza tym można działać zgodnie z art. 29 i wówczas wierzyciel zawsze może się odwołać. Wtedy np. SKO bierze odpowiedzialność za inne rozstrzygnięcie. Ale znając życie oni tego nie zrobią i co najwyżej przekażą do ponownego rozpatrzenia.
Oprócz czy tylko ja robiłam całe życie źle - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna przeczytaj również:
informacja dla US
uchylający się
umowa zlecenie a info do komornika
DO BDMB - harmonogram spłaty
wniosek o zatrzymanie prawa jazdy a spłata dłużnika
upomnienia
czy piszecie do US że podjął pracę?
nienależnie pobrane świadczenia z fa - rozłożenie na raty P
co wpisac w TW jakie daty
dłużnik
nowe TW ile do US
czy traktujemy to jako dochód UZYSKANY?? pilne!!
brak 2 m-cy
Informacja do TW
umorzenie postępowania przez komornika - art.824 § 1 pkt 1
zwrot prawo jazdy