Wydałam decyzję o uznaniu dłużnika za uchylającego się oraz po uprawomocnieniu zostały skierowane wnioski do prokuratury i starostwa.
Wczoraj dłużnik zjawił się w tut. Ośrodku, że dostał zawiadomienie o wszczęciu postępowania o zatrzymanie prawa jazdy i w dniu dzisiejszym poszedł do Komornika i uregulował zaległości alimentacyjne.
Komornik poinformował tut. OPS (na razie przysłał fax), że w dniu dzisiejszym przekazuje całą należność wobec organu właściwego wierzyciela z tytułu wypłaconych świadczeń z FA i resztę przekaże wierzycielce, jak ustali po złożeniu przez nią oświadczenia faktycznej zaległości.
Poradźcie, jakie kroki muszę teraz podjąć i co zrobić z wnioskami do prokuratury i starostwa oraz z decyzją o uznaniu za dłużnika alimentacyjnego?
Czy jako organ właściwy dłużnika muszę ustalić, iż dłużnik uregulował całą należność wobec organu właściwego wierzyciela (i wierzycielki) i następnie uchylić decyzję o uznaniu za uchylajacego się w związku z utratą statusu dłużnika alimentacyjnego oraz poinformować prokuratora i starostwo?
Nie miałam jeszcze takiego przypadku, więc proszę o pomoc.
wniosek o zatrzymanie prawa jazdy a spłata dłużnika
-
- Podinspektor
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Re: wniosek o zatrzymanie prawa jazdy a spłata dłużnika
Komornik musi napisać że nastąpiła utrata statusu dłużnika lub coś na zasadzie że spłacił całe zadłużenie.
Następnie występujesz z wnioskiem o zwrot,
Prokuratury bym już nie ruszał bo pewnie i tak umorzą, a decyzji o uznaniu u nas się nie uchyla.
Następnie występujesz z wnioskiem o zwrot,
Prokuratury bym już nie ruszał bo pewnie i tak umorzą, a decyzji o uznaniu u nas się nie uchyla.
- Ewela77
- Podinspektor
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Re: wniosek o zatrzymanie prawa jazdy a spłata dłużnika
Ja po dokonaniu rozliczenia wpłaty od komornika i upewnieniu się, iż należność została w 100% spłacona to wszczęłabym postępowanie w sprawie uchylenia decyzji o uznaniu za uchylającego się a następnie po uprawomocnieniu decyzji wystąpiłabym do Starostwa o zwrot prawa jazdy
Po prostu nie lubię być sztucznie miła ..
Oprócz wniosek o zatrzymanie prawa jazdy a spłata dłużnika - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna przeczytaj również:
TW a podpis
OWD ?
jak robicie zmianę wysokosci alimentów ?
zażalenie na umorzenie postepowania
informacja dla US
uchylający się
umowa zlecenie a info do komornika
DO BDMB - harmonogram spłaty
upomnienia
czy piszecie do US że podjął pracę?
nienależnie pobrane świadczenia z fa - rozłożenie na raty P
czy tylko ja robiłam całe życie źle
co wpisac w TW jakie daty
dłużnik
nowe TW ile do US
czy traktujemy to jako dochód UZYSKANY?? pilne!!