Powielasz stereotypy na temat zameldowania, które swoje źródła mają w PRL.Gość pisze: niestety jest prawem, stąd tak trudno pozbyć się niechcianego lokatora z własnego mieszkania, choćby dorosłego dziecka, które znęca się np nad starą matką, zostaje jedynie batalia sądowa i bez gwarancji na wygranie sprawy, wiem bo mamy takie przypadki
Nie jest prawem. A jeżeli uważasz, że jest to podaj mi przepis, który mówi o tym, że zameldowanie jest tytułem prawnym.
Polecam zapoznanie się z art. 28 ust. 4 ustawy o ewidencji ludności. Pomogę:
Zameldowanie na pobyt stały lub czasowy służy wyłącznie celom ewidencyjnym i ma na celu potwierdzenie faktu pobytu osoby w miejscu, w którym się zameldowała.
I może jeszcze teza z pierwszego lepszego orzeczenia: Rejestracja meldunkowa nie jest źródłem jakichkolwiek praw majątkowych w tym do własności lokalu, w którym zostało dokonane zameldowanie. Dlatego też podstawę do zameldowania powinno stanowić ustalenie, czy osoba zgłaszająca przebywa pod danym adresem. Dla dokonania zaś czynności materialno-technicznej zameldowania na pobyt stały niezbędny jest nie tylko zamiar przebywania w danym lokalu jako miejscu stałego pobytu, ale też faktyczne zamieszkanie w lokalu (wyrok Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Gorzowie Wielkopolskim z dnia 6 sierpnia 2015 r., sygn. akt II SA/Go 298/15).