czy uznać za osobę bezdomną - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 2 z 2    [ Posty: 13 ]

Napisano: 10 gru 2016, 9:55

Gość pisze: niestety jest prawem, stąd tak trudno pozbyć się niechcianego lokatora z własnego mieszkania, choćby dorosłego dziecka, które znęca się np nad starą matką, zostaje jedynie batalia sądowa i bez gwarancji na wygranie sprawy, wiem bo mamy takie przypadki
Powielasz stereotypy na temat zameldowania, które swoje źródła mają w PRL.
Nie jest prawem. A jeżeli uważasz, że jest to podaj mi przepis, który mówi o tym, że zameldowanie jest tytułem prawnym.

Polecam zapoznanie się z art. 28 ust. 4 ustawy o ewidencji ludności. Pomogę:
Zameldowanie na pobyt stały lub czasowy służy wyłącznie celom ewidencyjnym i ma na celu potwierdzenie faktu pobytu osoby w miejscu, w którym się zameldowała.

I może jeszcze teza z pierwszego lepszego orzeczenia: Rejestracja meldunkowa nie jest źródłem jakichkolwiek praw majątkowych w tym do własności lokalu, w którym zostało dokonane zameldowanie. Dlatego też podstawę do zameldowania powinno stanowić ustalenie, czy osoba zgłaszająca przebywa pod danym adresem. Dla dokonania zaś czynności materialno-technicznej zameldowania na pobyt stały niezbędny jest nie tylko zamiar przebywania w danym lokalu jako miejscu stałego pobytu, ale też faktyczne zamieszkanie w lokalu (wyrok Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Gorzowie Wielkopolskim z dnia 6 sierpnia 2015 r., sygn. akt II SA/Go 298/15).
Gość

Napisano: 10 gru 2016, 20:31

nie da się pozbyć osoby zameldowanej z mieszkania jeśli ta np nadal tam mieszka, albo nawet jak nie mieszka, ale po zawiadomieniu wszczęcia postępowania o wymeldowanie, ma prawo złożyć oświadczenie że np od dziś wraca do lokalu w którym jest zameldowana, bo takie durne przepisy nadal obowiązują, po orientuj się jak to faktycznie wygląda. Mamy takie przypadki, po wyrokach sądowych nawet, więc wiem co piszę.
Nawet jeśli ktoś nie mieszka, a rodzina występuje z wnioskiem o wymeldowanie, przychodzi Dzielnicowy, zbiera wywiad po sąsiadach, zgłasza do meldunkowego że ta osoba faktycznie nie mieszka, meldunkowy zawiadamia te osobę (rodzina musi podać, a jak nie wie to Dzielnicowy ustala namiary aktualne), osoba dostaje wezwanie do meldunkowego, i tam oświadcza czy nie mieszka i zgadza sie na wymeldowanie, czy nie, a bywają przypadki że oświadcza ze nie mieszka, ale od dziś zamierza wrócić, i to jest zgodne z prawem. Chore ale tak jest! To jest dramat rodziców, dziadków jak nie mogą z domu pozbyć sie dorosłego 30-40 starego dziecka, które np nie łoży, i się znęca, zostaje walka w sądzie i udowadnianie bo samo słowo przeciwko słowu nic nie da

Poczytaj sobie nawet na forach prawnych, jak to trudno kogoś wymeldować, mimo ze obecnie nie ma obowiązku meldunku, to meldunek nadal chroni takiego dorosłego "dzieciaka", albo inną osobę. Nic się nie zmieniło prawnie w tej kwestii
Gość

Napisano: 10 gru 2016, 22:17

No nie masz racji. Obowiązek meldunkowy obowiązuje.
Poczytaj sobie ustawę o ewidencji ludnosci a nie fora. Problemy wynikaja z tego, ze ludzie zamiast eksmitowac chca wymeldowac. Poza tym sa przepisy o ochronie posiadania.

Na marginesie dodam, ze jestem prawnikiem i wiem co mowie.
kokoshaglava
Stażysta
Od: 25 maja 2011, 23:20
Zajmuję się: PS

Strona 2 z 2    [ Posty: 13 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x