Czy w obliczu WOJNY wart się przejmować??? - Świadczenia rodzinne

Strona 9 z 14    [ Posty: 134 ]

Napisano: 14 mar 2014, 11:19

\"Ziemie odzyskane nigdy nie były polskie\".
sorry, ale znasz historie? Pełna kompromitacja.

\"Historycznie związki Krymu z Ukrainą rzeczywiście można kwestionować\"
Jakie związki?

\"Putin testuje Europę, czy ta zareaguje na jego działania- w Gruzji nie zareagowała, teraz też nie reaguje\".
Nikt nie będzie umierał za Gruzję, za Krym lub za Warszawę. Polityka Polska znowu przypomina mesjanizm. Zamiast dbać o swoje interesy pchamy się do cudzych. Mierz siły na zamiary.

PS. Nie podobają mi się niektóre działania RN (nie mój styl, nie podobają mi się niektóre działania RN, ale robienie z Winnickiego diabła jest dużą przesadą. Groźniejsza jest lewacka zaraza.

Powstanie Warszawskie było zbrodnią.
gen. Anders:
\" Byłem całkowicie zaskoczony wybuchem powstania w Warszawie. Uważam to za największe nieszczęście w naszej obecnej sytuacji. Nie miało ono najmniejszych szans powodzenia, a naraziło nie tylko naszą stolicę, ale i tę część Kraju, będącą pod okupacją niemiecką, na nowe straszliwe represje. (…) Chyba nikt uczciwy i nieślepy nie miał jednak złudzeń, że stanie się to, co się stało, to jest, że Sowiety nie tylko nie pomogą naszej ukochanej, bohaterskiej Warszawie, ale z największym zadowoleniem i radością będą czekać, aż się wyleje do dna najlepsza krew Narodu Polskiego.
Byłem zawsze, a także wszyscy moi koledzy w Korpusie zdania, że w chwili, kiedy Niemcy wyraźnie się walą, kiedy bolszewicy tak samo wrogo weszli do Polski i niszczą tak jak w roku 1939 naszych najlepszych ludzi – powstanie w ogóle nie tylko nie miało żadnego sensu, ale było nawet zbrodnią. (…)\".

Jeszcze ciekawiej wypowiadał się w tym zakresie oficer wyznaczony do przygotowania wniosku o odznaczenie przywódców powstania. Przygotował wniosek, ale o sąd wojenny.
~Elmer

Napisano: 14 mar 2014, 11:25

@elmer
\"Powstanie Warszawskie było zbrodnią\"
No proszę, w końcu się zgadzamy. :) Bohaterskie szaleństwo.

\"robienie z Winnickiego diabła jest dużą przesadą. Groźniejsza jest lewacka zaraza. \"
I wszystko wraca do normy. Znowu różnimy się w ocenie zjawisk. Wolę lewaków.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 14 mar 2014, 11:28

\"Nikt nie będzie umierał za Gruzję, za Krym lub za Warszawę. Polityka Polska znowu przypomina mesjanizm. Zamiast dbać o swoje interesy pchamy się do cudzych. Mierz siły na zamiary.\"
Zgadzam się, Polska sama niczego nie zdziała, natomiast choćby z racji położenia jest dużo bardziej zainteresowana tym co się dzieje na Ukrainie i w Rosji niż kraje Europy Zachodniej. A skoro do wyliczanki wrzuciłeś też Warszawę, to jednak taka aktywność zdawałaby się uzasadniona.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 14 mar 2014, 11:29

lewaków czerwonych, różowych, tęczowych czy brunatnych?
~Elmer

Napisano: 14 mar 2014, 11:31

tak sie zastanawiam czy Ci \"nasi politycy\" taka wiedze posiadaja.. :/

~aina

Napisano: 14 mar 2014, 11:31

Elmer i Kronos umówcie się na piwo i idźcie z tą wojną do pubu .. nastrój piątkowy ludziom psujecie ;]
~ewalu

Napisano: 14 mar 2014, 11:32

prowokowanie misia nie jest działaniem uzasadnionym. Wchodzenie między wódkę a zakąską również.
Pierw przygotuj podłoże, potem działaj. Atak z szabelką na czołgi (mit w sumie) nawet u Wajdy żałośnie wyglądał.
Popieranie jednego wroga (który wprost mówi o swoich terytorialnych żądaniach) i to słabszego jest błędem. Bierzmy przykład z Angoli
~Elmer

Napisano: 14 mar 2014, 11:40

elmer,
brunatnego koloru nie znoszę w żadnym wydaniu.
Natomiast ciasnota światopoglądowa i narzucanie jedynej słusznej wizji świata mnie drażni dogłębnie. Jestem zwolennikiem pluralizmu i różnorodnosci, a jaki one mają kolor oceń sam.
Mnie, pomimo że jestem Polakiem i katolikiem zawsze drażnią okrzyki: \"Tylko pod krzyżem, tylko pod tym znakiem, Polska jest Polską,a Polak Polakiem\" choćby dlatego, ze obrażają wszystkich Polaków niekatolików.

ewalu
Na piwo to dziś wychodzę z żoną, dzieci sprzedane. :)
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 14 mar 2014, 11:42

po piwie moga pojawic sie kolejne ;)
~aina

Napisano: 14 mar 2014, 11:44

ee po piwie dzieci się nie robi ... ale romantycznie może być ;]
~ewalu