Mam pytanie odnośnie tego, czy jeśli uczeń odbywa praktyki zawodowe, które są płatne i w zaświadczeniu o uzyskanych dochodach ma uwzglednione standardowe koszty uzyskania przychodu 111,25 zł to odliczam je od przychodu? Powiedziano mi,że mam ich nie odliczać, ponieważ dochód osiągniety z tytułu praktyk jest niewielki i po odliczeniu kosztów uzyskania zostałaby niewielka kwota na miesiąc około 23 zł??? Powiem szczerze, że mnie zamurowało, ponieważ ustawa mówi jednoznacznie, że koszty uzysaknia dochodu odliczamy.
Nie powinno się zmieniać wzorów, jeśli nie podoba nam się wynik. Koszty uzyskania przychodu odejmuje się bezwzględnie, a że wyjdzie kwota 23 zł - cóż, tak chciał los, a właściwie matematyka.
To, co napiszę nie rozjaśni Ci sprawy, niestety. Mam w aktach decyzję SKO, według której policzony dochód netto (po odjęciu tylko i wyłącznie składek E,R,Ch.) jest prawidłowy. Mam też sprawę, gdzie po odjęciu też kosztów dochód jest prawidłowy. I bądź tu mądry i pisz wiersze
Jednakże myśle, że należy trzymać się zapisu w ustawie i odejmować koszty uzyskania przychodu nawet, jeśli kwota dochodu będzie bardzo niska.