Witajcie,
Pan widnieje w składzie gospodarstwa domowego rodziców, którzy mają przyznany dodatek mieszkaniowy. Po pewnym czasie wpływa wniosek konkubiny, gdzie Pan ten jest również w jej składzie. Skierowałam zapytanie ustne- od kiedy widnieje w gospodarstwie domowym konkubiny- od ok. 5 lat. Natomiast gospodarstwo rodziców od kilku dobrych lat umieszcza w swoim gospodarstwie tegoż Pana.
Dodatek u konkubiny nie wychodzi, natomiast chcąc przygotować odmowę z poziomu systemu system "krzyczy", że nie mogę dodać tego konkretnego członka rodziny bo już widnieje w innym gospodarstwie domowym (czy też macie podobne sytuacje? Ja rozumiem, że to pewne zabezpieczenie ale co w sytuacji kiedy członek rodziny korzystającej z DM się wyprowadza i chce na swoim skorzystać z DM?).
Druga sprawa- jak postąpić w przypadku tego gospodarstwa, gdzie są rodzice? Wychodzi na to, że podawali nieprawdę w deklaracji apropo składu rodziny. Z wywiadu u pracownika socjalnego wynika również, że od przynajmniej 3 lat Pan X nie mieszka z tą rodziną. Mam podejrzenia, że podawali nieprawdziwy skład rodziny by zyskać dodatek bo mają dość duży metraż i gdyby podali nawet tę jedną osobę mniej to nie złapaliby się.
Bardzo proszę o pomoc. Łączę pozdrowienia.