czy wyrównać zasiłek stały? - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 11 cze 2015, 13:55

Witam
Mam klienta, który do końca kwietnia miał przyznany zasiłek stały z tytułu znacznego stopnia niepełnosprawności. komisję lekarską miał w dniu 10 czerwca i otrzymał nadal taki sam stopień. Czy mam mu wyrównać to świadczenie za maj? Wiem, że zasiłek pielęgnacyjny bedzie maił wyrównany.
mori

Napisano: 11 cze 2015, 14:11

jest to ciągłość orzeczenia
powinien mieć wyrównanie
Krysza 77

Napisano: 11 cze 2015, 14:11

Jeżeli wniosek o ustalenie niepełnosprawności złożył w kwietniu to należy mu wyrównać zasiłek od maja (nie z jego winy termin załatwienia jego wniosku się przedłużył). Jeżeli wniosek o niepełnosprawność złożył po upływie ważności poprzedniego orzeczenia to zasiłek stały należy mu się od daty złożenia wniosku.
celesta

Napisano: 11 cze 2015, 14:18

Klient złożył wniosek na komisję lekarską 25 maja, więc nie dotrzymał terminu, czyli zasiłek stały od czerwca
Dziekuję bardzo za odpowiedzi :)
mori

Napisano: 11 cze 2015, 14:31

W pomocy społecznej nie ma czegoś takiego jak wyrównanie.
Zasiłek przyznajesz od dnia złożenia wniosku, mówi o tym art. 106 ust. 3.
Ja miałam sytuacje gdzie pan miał orzeczenie do listopada, wniosek złożył w grudniu a orzeczenie uzyskał w styczniu, w połowie lutego złożył wniosek wraz z orzeczeniem. Po konsultacji z naszą delegaturą zasiłek przyznałam od 1 lutego, gdyż uprawnienia nabył przed pierwszym lutym.
Aby pan miał kontynuację zasiłku powinien postąpić w następujący sposób (tak w skrócie):
złożyć wniosek o zasiłek stały (bez kompletu dokumentów) w następny dzień po ustaniu decyzji a Ośrodek zawiesza postępowanie do momentu aż pan uzyska orzeczenie o niepełnosprawności.
m,agda84

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x