POMOCY!!! sprawa pilna - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 11 cze 2015, 14:43

Socjalni< mam problem. Mamy jako klientkę osobę całkowicie ubezwłasnowolnioną, o jej ubezwłasn. wystąpił do Sądu jej brat. Ta Pani nie ma męża, ani dzieci ale ma trójkę rodzeństwa i wnuki, no i teraz zaczyna się najlepsze. Sąd poszukuje opiekuna prawnego ponieważ rodzina się nie zgodziła, teraz przysłali do nas pismo z prośbą o wskazanie opiekuna wśród pracowników socjalnych. I teraz pytanie. Czy możemy odmówić? Przecież jest rodzina która w pierwszej kolejności powinna być brana pod uwagę i ubezwłasnowolnienie poszło z wniosku rodziny. Co możemy odpisać Sądowi.
Dzięki za pomoc
kazia0000000000

Napisano: 11 cze 2015, 18:02

Nikt nie podpowie???
kazia00000

Napisano: 11 cze 2015, 19:21

proste, że żaden z pracowników nie wyraził zgody.
6al6

Napisano: 11 cze 2015, 20:54

nie ma przymusu, w sądzie trzeba złożyć ślubowanie;
ktosik

Napisano: 12 cze 2015, 10:07

Nikt nie może zmusić, nie ma art który nakazuje aby prac został opiekunem.
pisze się pismo do Sadu , ze wynika iż na rejonie działania OPS-u nie ma nikogo chętnego i Sad musi znaleźć kogoś z Sądu
Truskawka

Napisano: 12 cze 2015, 11:46

Nie daj się zastraszyć Sądowi. Miałam taka sytuację i w piśmie ponownie wymieniłam wszystkich pełnoletnich członków rodziny, chyba z 8 osób. I sąd się od nas odczepił.
Esia

Napisano: 15 cze 2015, 15:51

Sąd prosi o wskazanie kandydata bowiem nie ma prawa robić rozeznania w środowisku. przeprowadź wywiad u rodziny i podaj wszystkich dorosłycgh członków rodziny, powieś ogłoszenie na stronie że poszukujecie kandydata na opiekuna pr.
1bas1

Napisano: 15 cze 2015, 20:53

Zgodzę się...

Nasze zadanie to WSKAZAĆ!!!!! nie odmawiać...

https://www.prawnikwpomocyspolecznej.pl/ ... rator.html
Rajski.

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x