z.stały - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 11 cze 2015, 10:05

mam pyt. .Klient złożył podanie o zas. celowy na leczenie, podczas wywiadu wynikło ,że posiada stopień niepełn. znaczy . utrzymuje sie z renty ch. pomniejszonej o alimenty i z. zaś piel 153. jego dochód nie przekracza kryt. doch. wiec należy mu się z. stały /jest os samotnie gospodarującą/ jeśli we wniosku nie ubiega się o ten zasiłek czy muszę go przyznać z urzędu. ćzy mogę w następnym miesiącu, gdy zwróci się ponownie o pomoc
panda

Napisano: 11 cze 2015, 10:15

ma rentę, to nie może mieć zasiłku stałego
angel

Napisano: 11 cze 2015, 10:40

Eeej ale jeśli dochód nie przekracza kryterium po odjęciu zobowiązań alimentacyjnych to dlaczego miałby nie mieć prawa do zasiłku stałego? My mamy przypadek Pani której emerytura jest tak niska że nie przekracza kryterium więc przyznaliśmy zasiłek stały do wysokości kryterium. Czy to jest niezgodne z obowiązującymi przepisami?
Aka

Napisano: 11 cze 2015, 14:17

znałam przypadek, że Pani miała emeryturę w wys. 456 zł i ops dopłacał do kryterium osoby samotnej - zasiłek stały
komentarz o ustawie o pomocy społecznej wyjaśnił, że nie dubluje się świadczeń z budżetu państwa
z czasem zasiłek został wstrzymany
Krysza 77

Napisano: 11 cze 2015, 19:31

moim zadaniem można ustawa wspomina, że przy zbiegu świadczeń z.stały podlega zwrotowi, ale jak ma już przyznaną rentę to można, teraz mamy też emerytów przyznane emerytury 76 zł, czy 130, tak nasze kwiatuszki pracowały...., ale na składkach chociaż zaoszczędzimy
6al6

Napisano: 12 cze 2015, 12:52

Wydaje mi się, że nie dubluje się świadczeń, można przyznac zasilek okresowy, wspomagać celowym. Przy każdym przyznaniu zasilku stałego czy tez przy wywiadzie kontrolnym musimy dołaczyć zaswiadczenie z ZUS, ze strona nie jest świadczeniobiorcą ZUS.
angel

Napisano: 12 cze 2015, 13:56

przy rencie nie przyznajemy stałego art. 37 pkt 4
kamila123

Napisano: 12 cze 2015, 23:04

Przysługuje zas. stały w przypadku zbiegu uprawnień do renty inw, do renty soc w przypadku art cytowanego wyżej oczywiscie się zgodzę, że nie przysługuje
superlaska

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem