czy wysyłamy do komornika wniosek o wszczęcie? - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 02 sie 2016, 14:12

Witam, może ktoś z Was miał podobny dylemat. Zastanawiam się nad takimi przypadkami, gdzie fundusz jest wypłacany na podstawie informacji z sądu okręgowego - dłużnik (obywatel Polski) przebywa poza granicami kraju. I sytuacja podobna tylko, że dłużnik jest obcokrajowcem przebywającym także poza granicami Polski. W związku z tym moje pytanie czy w tych przypadkach wystawiamy wniosek o wszczęcie postępowania egzekucyjnego do komornika sądowego, czy zostawiamy sprawę sądowi okręgowemu?
kypa

Napisano: 03 sie 2016, 8:30

mam ten sam dylemat, dłuznik od kilku lat mieszka za granica i pracuje i komornik o tym wiedział, fundusz wypłam na dwoje dzieci, od kwietnia Komornik umorzył egzekucje co do jednego dziecka, bo sprawa przeszła do sadu okregowego a druga egzekucje na drugie dziecko prowadzi nadal,
GRAS

Napisano: 03 sie 2016, 23:21

Wystawiałem zgodnie z sugestią ze szkolenia kilka wniosków o wszczęcie post. egz. Jedni komornicy do dziś nie odpowiedzieli, inni żądają uzupełnienia wniosku o aktualny adres zamieszkania i zameldowania, inni zwracają wniosek podając, że komornik sądowy działa w ramach jurysdykcji krajowej, że tutaj kompetentny jest jedynie sąd okręgowy. Zdarzył się i taki przypadek, gdzie komornik w ogóle nie czytał wniosku, odsyłając go napisał, że nie przyjmuje wniosku o przyłączenie (a to przecież o wszczęcie wniosek), bo nie prowadzą postępowania wobec takiego dłużnika.
Więc wychodzi, że co komornik to inna odpowiedź na wniosek.
kypa

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x