witam,
nie jeżdżę ostatnio na szkolenia i niebardzo wiem co zrobić z dłużnikami na których miałam ustalonego kuratora ds. doręczeń. Wiem że już się tego nie robi. A co zrobić z tymi dłużnikami na których miałam to ustalone wcześniej?????
Dlaczego piszesz że już się tego nie robi?? Ja jeszcze niedawno ustalałam dwóch kuratorów ds. doręczeń. Przecież musimy dostarczyć dłużnikowi informację o przyznaniu osobie uprawnionej świadczeń i poinformować go o zobowiązaniach wobec Skarbu Państwa.....
to ja już nic nie wiem, jak byłam na szkoleniu ostatnio (październik 2015) to Mazurkiewicz mówił że już nie ustalamy............. ktoś napisze jak jest, pliss
Ja byłam na szkoleniu w V 2016 i również mówił, że nie ustalamy. Dotyczyło to starej ustawy (sprzed IX 2015).Pytaliśmy o odwołanie już powołanych. Odpowiedział, że sądy powinny znać prawo i same ich poodwoływać.
No dobra to jak postępujemy w przypadku gdy dłużnika nie ma, a my musimy dostarczyć mu pisma??
Wpinamy tylko sobie w akta, gromadzimy przez lata?? A gdy się delikwent znajdzie to oddajemy mu wszystkie i podpisuje nam odbiór każdego pisemka ze wszystkich lat??
Również proszę o podanie podstawy prawnej. Zdania są tak podzielone na ten temat... W jednych ośrodkach to funkcjonuje, w innych nie, nie wiadomo co robić. Szukałam w Lexie czegoś na ten temat ale nie znalazłam.
Kuratora ustala się dla postępowania administracyjnego(wynikającego z KPA , np wydania decyzji a takich dla dłużników o obowiązku zwrotu już nie wydajemy) , przy zawiadomieniu o przyznaniu świadczeń nie ma postępowania administracyjnego .
Ustalenie kuratora dla potrzeb postępowania egzekucyjnego to zupełnie inna bajka, mam pytanie do osoby która to robiła, czy sąd zażyczył sobie od was pieniędzy na poczet kosztów czynności komorniczych ?