kurator ds. doręczeń - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 03 sie 2016, 10:46

witam,
nie jeżdżę ostatnio na szkolenia i niebardzo wiem co zrobić z dłużnikami na których miałam ustalonego kuratora ds. doręczeń. Wiem że już się tego nie robi. A co zrobić z tymi dłużnikami na których miałam to ustalone wcześniej?????
roza_s

Napisano: 03 sie 2016, 12:50

Dlaczego piszesz że już się tego nie robi?? Ja jeszcze niedawno ustalałam dwóch kuratorów ds. doręczeń. Przecież musimy dostarczyć dłużnikowi informację o przyznaniu osobie uprawnionej świadczeń i poinformować go o zobowiązaniach wobec Skarbu Państwa..... :?: :shock:
Niania

Napisano: 03 sie 2016, 12:52

ja też ostatnio ustalałam kuratora dla dłużnika bo wymagał ode mnie tego komornik
Gość

Napisano: 03 sie 2016, 13:52

to ja już nic nie wiem, jak byłam na szkoleniu ostatnio (październik 2015) to Mazurkiewicz mówił że już nie ustalamy............. ktoś napisze jak jest, pliss
roza_s

Napisano: 03 sie 2016, 17:11

Ja byłam na szkoleniu w V 2016 i również mówił, że nie ustalamy. Dotyczyło to starej ustawy (sprzed IX 2015).Pytaliśmy o odwołanie już powołanych. Odpowiedział, że sądy powinny znać prawo i same ich poodwoływać.
fun-dusz

Napisano: 04 sie 2016, 10:58

No dobra to jak postępujemy w przypadku gdy dłużnika nie ma, a my musimy dostarczyć mu pisma??
Wpinamy tylko sobie w akta, gromadzimy przez lata?? A gdy się delikwent znajdzie to oddajemy mu wszystkie i podpisuje nam odbiór każdego pisemka ze wszystkich lat??
Niania

Napisano: 04 sie 2016, 11:02

Proszę dajcie przepis prawa który to zmienił. Bo ja już zgłupiałam.
Niania

Napisano: 04 sie 2016, 13:06

Również proszę o podanie podstawy prawnej. Zdania są tak podzielone na ten temat... W jednych ośrodkach to funkcjonuje, w innych nie, nie wiadomo co robić. Szukałam w Lexie czegoś na ten temat ale nie znalazłam. :roll: :?:
Marta_Ż
Praktykant
Od: 12 lip 2016, 8:03
Zajmuję się:

Napisano: 05 sie 2016, 11:11

Kuratora ustala się dla postępowania administracyjnego(wynikającego z KPA , np wydania decyzji a takich dla dłużników o obowiązku zwrotu już nie wydajemy) , przy zawiadomieniu o przyznaniu świadczeń nie ma postępowania administracyjnego .
Ustalenie kuratora dla potrzeb postępowania egzekucyjnego to zupełnie inna bajka, mam pytanie do osoby która to robiła, czy sąd zażyczył sobie od was pieniędzy na poczet kosztów czynności komorniczych ?
OlaG.

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x