Jest to dochód nieopodatkowany, więc wpisują na druku o nieopodatkowanych. Dodatkowo biorę Pit (36 lub 37) z rozliczeniem (bo załącznik UZ jest już tylko dla rozliczających się wspólne)- tam jest osobna rubryka dotycząca tej ulgi. Raczej zdecydowana większość naszych pracujących wierzycielek będzie miała tą ulgę. Trzeba pytać przy pobieraniu druków lub przyjmowaniu wniosków, bo Wam same nie wpiszą.
czy coś więcej w tym temacie może ktoś napisać ?
osoba przedkłada zaświadczenie z US za 2015r. i poniżej zapis, że pkt. 1 (dochód) zawiera kwotę 1112,04 z tyt. PIT-UZ
i co ? przecież ta kwota była pobrana w 2016r. bo dotyczy rozliczenia za 2015r.
Czy poprzez Emp@tie będziemy mieli możliwość pozyskania takich danych?
wysyłać ludzi do US po zaświadczenie o wysokości "kwoty otrzymane na podstawie art. 27f ust. 8–10 ustawy z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych" - kwoty otrzymane w 2015r. ale dotyczą rozliczenia za 2014r.
Pytanie czy teraz na zaświadczeniach z urzędów skarbowych będą kwoty tak jak zawsze czy już pomniejszone o ulgę na dziecko. Bo jeśli pomniejszone to co jeżeli ulga jest większa niż podatek i składki społeczne razem? Skąd będziemy wiedzieć o ile pomniejszono składki zdrowotne?
Kwota, którą wskazuje US Z pitu UZ jest za 2014r. otrzymana w 2015r. Sprawdź sobie z Pitem tej osoby, mieliśmy taki przypadek i jest ok. Z Empatii tego nie pozyskamy, ludzi nie trzeba wysyłać wszystko jest w PIT-ach
Ja wołam PIT za 2015. Tak zleciła mi kiero.
Wiem, że kasę dostali w 2016, ale ulga dotyczy 2015.
Zgłupiałam już
Wnioski spływają, dochody przeliczone. Jeśli okaże się, że PIT za 2014, to wszystkie do kosza plus wzywanie wnioskodawców
Podajcie proszę jakąś podstawę prawną, że ma być 2014.
Oświadczenie jest o dochodach uzyskanych w roku 2015, czyli musi być to ulga za 2014 z pitu za 2014, ponieważ te świadczenia zostały wypłacone w 2015 roku.