Czy ZI może wystąpić o ubezwłasnowolnienie????? - Przemoc w rodzinie, Asystent Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 01 wrz 2016, 9:10

Witam. Być może temat wałkowany 100 razy.. ale czy ZI może złożyć wniosek do prokuratury o wszczęcie postępowania o ubezwłasnowolnienie, czy kierujemy pismo do OPS z prośbą o podjęcie działań w tym kierun ku.. Nie wiem czy ZI ma takie uprawnienia. Przypadek pewnie nie odosobniony - syn chory na schizofrenię paranoidalną, w chwili obecnej hospitalizowany, policja zakłada NK, ODP - matka. Ten młody człowiek stanowi zagrożenie nie tylko dla siebie, ale i dla otoczenia.

Proszę o odpowiedź, z góry dziękuję.
~~marlena

Napisano: 01 wrz 2016, 12:14

Nie. Nie może. no tak przypadek nie jest odosobniony. Jeszcze tylko tego brakowało żeby instytucja występowała o ubezwłasnowolninie. I co z tego że jest chory, a pani nigdy nie choruje. Przez tyłek Pani dać...
[Anioł]
Stażysta
Od: 26 sie 2016, 21:20
Zajmuję się:

Napisano: 01 wrz 2016, 12:32

Tutaj bawimy się w policjantów a nie w lekarzy. Przemoc a choroba to dwie różne sprawy.Dla świętego spokoju policja zakłada NK bo sami nie wiedzą co z tym zrobić.
t.franek

Napisano: 01 wrz 2016, 13:01

Franek ja pamiętam, że pan był dobry z przemocy, w sensie interpretacja itd, podejćie też mi się podobało. Pamięta pan Jerrego. Ciekawe jak tam te piekne pawie kolorowe, chyba dobrze pamiętam..
[Anioł.]

Napisano: 01 wrz 2016, 13:41

Jerrego - bratniej duszy nigdy nie zapomniałem. Myślę, że tu zagląda.To On był dobry z przemocy.Ja sprawiałem tylko wrażenie. A te moje ptaki dobrze zapamiętałeś Aniele. Wciąż je mam.
t.franek

Napisano: 01 wrz 2016, 14:02

:) bardzo dużo przegaliśmy z Jerrym o przemocy, znałam go w pewnym sensie, pana też dobrze pamiętam, mam rację. pozdrawiam
[Anioł.]

Napisano: 01 wrz 2016, 14:12

Pozdrawiam również.
t.franek

Napisano: 01 wrz 2016, 14:49

Proponuję porozmawiać z członkiem najbliższej rodziny, który złoży wniosek w Sądzie Okręgowym o ubezwłasnowolnienie, idzie szybciej. Sąd i tak wystąpi do OPS o wskazanie osób na opiekuna prawnego osoby ubezwłasnowolnionej. Instytucja może wystąpić do Sądu z wnioskiem ustanowienie kuratora dla osoby psychicznie chorej, który będzie decydował o pewnych sprawach, istnieje jeszcze możliwość częściowego ubezwłasnowolnienia lub Sądowego umieszczenia w całodobowej placówce.
soc.Lub

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x