kontrol - Przemoc w rodzinie, Asystent Rodziny

Strona 1 z 2    [ Posty: 19 ]

Napisano: 31 sie 2016, 9:57

Witam chciałabym się dowiedzieć od asystentów, którzy mieli już za sobą kontole.
1. Pod jakim względem są sprawdzane dokumenty?
2. Czy osoby, które kontrolują dokładnie czytają wszystkie notatki asystenta rodziny i ewentualnie na co szczególnie zwracają uwagę?
3. Czy jeśli obecnie przebywam jako asystent rodziny na zastępstwo na okres 1 roku powinnam tworzyć nowy plan pracy z rodziną czy kontynuować plan który był już kiedyś tam utworzony?
4. Czy ta kontrol głównie skupia się na asystencie czy bardziej nad działaniami ośrodka jak wywiązuje się z Ustawy o Wspieraniu. Bardzo proszę o odpowiedź.
asystent 11

Napisano: 04 lis 2016, 12:53

Nikt nie jest po kontroli?
tyu

Napisano: 07 lis 2016, 17:31

Ja jestem po kontroli. Mogę udzielić informacji jak to wyglądało u mnie.
1. Dokumenty sprawdzane są pod każdym względem. Nie tylko czy są ale tez co w nich jest.
2. Kontrolujący czytają dokładnie WSZYSTKIE notatki. U mnie samo czytanie moich dokumentów zajęło im ponad 4 godziny. W razie ewentualnych zapytań prosili mnie do siebie. Na koniec pierwszego dnia kontroli wybrali kilka teczek rodzin, kazali skserować sobie wszystkie dokumenty oraz osobno na kartce wypisać dla każdej rodziny co udało nam się z nimi wypracować.
3. Z tego co wiem co pół roku pracy z rodziną robimy sprawozdanie i później piszemy nowy plan wykreślając rzeczy, które udało nam się wypracować. Myślę, że powinnaś mieć podpisany plan pracy ponieważ teraz ty masz z nimi pracować a nie poprzedniczka, choćbyś nawet w tym planie miała ująć te same cele. Ja też przejęłam pracę po innej asystentce i musiałam stworzyć nowe plany pracy oraz mieć podpisane nowe zgody rodziny na współpracę ze mną.
4. Wydaje mi się, że kontrol może troszkę bardziej skupia się na asystencie i jego działaniach. Ale pracownicy socjalni też muszą okazywać swoje dokumenty oraz prowadzić notatki. W razie braku notatek muszą nadrabiać i pisać notatki z tytułem "Notatka sporządzona dnia... na prośbę....". Bardzo się tego czepiali.

Mam nadzieję, ze trochę pomogłam. Tak to wyglądało u mnie, chociaż słyszałam że dużo zależy od tego na jakich kontrolerów się trafi ;)
asrodziny

Napisano: 07 lis 2016, 19:01

Nie pisze się "kontrol" lecz "kontrola"
Gość

Napisano: 07 lis 2016, 19:28

Gość pisze:Nie pisze się "kontrol" lecz "kontrola"
Panie gościu ma Pan jeszcze coś do dodabia? Tyle czasu wątek był bez odpowiedzi a teraz Pan zabłysnął odpowiedzią
Asrodziny

Napisano: 08 lis 2016, 11:38

Dziękujemy za przydatne informacje dot. kontroli.A proszę powiedzieć z jakim wyprzedzeniem była kontrola zapowiedziana i czy na Urzędzie wojewódzkim uwzględniają ją w planie kontroli?Pozdrawiam
ggoniaka
Praktykant
Od: 26 lut 2016, 16:07
Zajmuję się:

Napisano: 08 lis 2016, 14:17

Asrodziny bardzo dziękuję za informacje, które z pewnością posłużą wielu innym asystentom. Chciałabym jeszcze uzyskać informację dot. tego czy jeśli kontrol sprawdza co było np. 2015 roku to skupiają się wyłącznie na tym okresie czy brana jest pod uwagę cała teczka i związana z nią dokumentacja?
asystent 11

Napisano: 08 lis 2016, 16:59

Tylko i wyłącznie rok 2015 był sprawdzany. Ja w teczkach miałam też wszystkie dotyczące obecnego roku, ale na te nie patrzyli. A co do daty kontroli to kierownik wiedział pod koniec zeszłego roku że podobno bedzie, ale szczerze mówiąc nie interesowałam się skad. Wiedzieliśmy, że będzie w 3 kwartale a dokładną datę podał mi chyba 2 tygodnie przed.
Asrodziny

Napisano: 09 lis 2016, 10:43

asrodziny- dzięki za konkretne informacje ! Napisz proszę z którego wojewódzctwa jesteś i skąd była ta kontrola ???
esspresso

Napisano: 09 lis 2016, 15:37

Nie ma za co służę pomocą ;) Województwo małopolskie kontrola z Małopolskiego Urzędu Wojewódzkiego :)
Asrodziny

Strona 1 z 2    [ Posty: 19 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem