Czy ZI może wystąpić o ubezwłasnowolnienie?????

Wybrane tematy:
studia praca socjalna ustawa o przeciwdziałaniu przemocy wniosek do ZK Co powinna zrobić szkoła??? Procedura niebieskiej karty - prawa i obowiązki Ankieta Asystent Rodziny
ODPOWIEDZ
~~marlena

Czy ZI może wystąpić o ubezwłasnowolnienie?????

Post autor: ~~marlena »

Witam. Być może temat wałkowany 100 razy.. ale czy ZI może złożyć wniosek do prokuratury o wszczęcie postępowania o ubezwłasnowolnienie, czy kierujemy pismo do OPS z prośbą o podjęcie działań w tym kierun ku.. Nie wiem czy ZI ma takie uprawnienia. Przypadek pewnie nie odosobniony - syn chory na schizofrenię paranoidalną, w chwili obecnej hospitalizowany, policja zakłada NK, ODP - matka. Ten młody człowiek stanowi zagrożenie nie tylko dla siebie, ale i dla otoczenia.

Proszę o odpowiedź, z góry dziękuję.
[Anioł]
Stażysta
Zajmuję się:

Re: Czy ZI może wystąpić o ubezwłasnowolnienie?????

Post autor: [Anioł] »

Nie. Nie może. no tak przypadek nie jest odosobniony. Jeszcze tylko tego brakowało żeby instytucja występowała o ubezwłasnowolninie. I co z tego że jest chory, a pani nigdy nie choruje. Przez tyłek Pani dać...
t.franek

Post autor: t.franek »

Tutaj bawimy się w policjantów a nie w lekarzy. Przemoc a choroba to dwie różne sprawy.Dla świętego spokoju policja zakłada NK bo sami nie wiedzą co z tym zrobić.
[Anioł.]

Post autor: [Anioł.] »

Franek ja pamiętam, że pan był dobry z przemocy, w sensie interpretacja itd, podejćie też mi się podobało. Pamięta pan Jerrego. Ciekawe jak tam te piekne pawie kolorowe, chyba dobrze pamiętam..
t.franek

Jerrego - bratniej duszy nigdy nie zapomniałem. Myślę, że tu zagląda.To On był dobry z przemocy.Ja sprawiałem tylko wrażenie. A te moje ptaki dobrze zapamiętałeś Aniele. Wciąż je mam.
[Anioł.]

Post autor: [Anioł.] »

:) bardzo dużo przegaliśmy z Jerrym o przemocy, znałam go w pewnym sensie, pana też dobrze pamiętam, mam rację. pozdrawiam
t.franek

Pozdrawiam również.
soc.Lub

Post autor: soc.Lub »

Proponuję porozmawiać z członkiem najbliższej rodziny, który złoży wniosek w Sądzie Okręgowym o ubezwłasnowolnienie, idzie szybciej. Sąd i tak wystąpi do OPS o wskazanie osób na opiekuna prawnego osoby ubezwłasnowolnionej. Instytucja może wystąpić do Sądu z wnioskiem ustanowienie kuratora dla osoby psychicznie chorej, który będzie decydował o pewnych sprawach, istnieje jeszcze możliwość częściowego ubezwłasnowolnienia lub Sądowego umieszczenia w całodobowej placówce.
ODPOWIEDZ