Czy ZI może wystąpić o ubezwłasnowolnienie?????
Czy ZI może wystąpić o ubezwłasnowolnienie?????
Witam. Być może temat wałkowany 100 razy.. ale czy ZI może złożyć wniosek do prokuratury o wszczęcie postępowania o ubezwłasnowolnienie, czy kierujemy pismo do OPS z prośbą o podjęcie działań w tym kierun ku.. Nie wiem czy ZI ma takie uprawnienia. Przypadek pewnie nie odosobniony - syn chory na schizofrenię paranoidalną, w chwili obecnej hospitalizowany, policja zakłada NK, ODP - matka. Ten młody człowiek stanowi zagrożenie nie tylko dla siebie, ale i dla otoczenia.
Proszę o odpowiedź, z góry dziękuję.
Proszę o odpowiedź, z góry dziękuję.
-
- Stażysta
- Zajmuję się:
Re: Czy ZI może wystąpić o ubezwłasnowolnienie?????
Nie. Nie może. no tak przypadek nie jest odosobniony. Jeszcze tylko tego brakowało żeby instytucja występowała o ubezwłasnowolninie. I co z tego że jest chory, a pani nigdy nie choruje. Przez tyłek Pani dać...
Tutaj bawimy się w policjantów a nie w lekarzy. Przemoc a choroba to dwie różne sprawy.Dla świętego spokoju policja zakłada NK bo sami nie wiedzą co z tym zrobić.
Franek ja pamiętam, że pan był dobry z przemocy, w sensie interpretacja itd, podejćie też mi się podobało. Pamięta pan Jerrego. Ciekawe jak tam te piekne pawie kolorowe, chyba dobrze pamiętam..
Jerrego - bratniej duszy nigdy nie zapomniałem. Myślę, że tu zagląda.To On był dobry z przemocy.Ja sprawiałem tylko wrażenie. A te moje ptaki dobrze zapamiętałeś Aniele. Wciąż je mam.

Proponuję porozmawiać z członkiem najbliższej rodziny, który złoży wniosek w Sądzie Okręgowym o ubezwłasnowolnienie, idzie szybciej. Sąd i tak wystąpi do OPS o wskazanie osób na opiekuna prawnego osoby ubezwłasnowolnionej. Instytucja może wystąpić do Sądu z wnioskiem ustanowienie kuratora dla osoby psychicznie chorej, który będzie decydował o pewnych sprawach, istnieje jeszcze możliwość częściowego ubezwłasnowolnienia lub Sądowego umieszczenia w całodobowej placówce.
Oprócz Czy ZI może wystąpić o ubezwłasnowolnienie????? - Przemoc w rodzinie, Asystent Rodziny przeczytaj również:
praca z klientem w szpitalu psychiatrycznym
Kiedy pierwsze posiedzenie GR?
monitoring sytuacji dziecka z rodziny zagrożonej kryzysem
łączenie funkcji AR i kuratora społ
NK dla policji
zawsze do prokuratury ?
Praca na umowę o pracę
WNIOSEK P.S. O PRZYDZIELENIE ASYSTENTA
Dom Samotnej Matki a asystent rodziny
kontrol
Policja nie udostępnia notatek
Autystyczne dziecko