Czy ZUS refunduje nam nienależne ZDO przy emeryturze? - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 25 lis 2014, 22:43

Pani ma przyznane ZDO bezterminowo.
Wypłaciliśmy już ZDO za XI 2014.
Dziś dostaliśmy pismo z ZUS, że pani złożyła wniosek o emeryturę i dostanie ją od 9 XI 2014. Dlatego ZUS pyta czy ZDO za okres od 9XI ma nam zrefundować i przelać bezpośrednio na konto (potrąci Pani przy 1ej emeryturze) czy też nie. Jeżeli chcemy potracenia to ZUS pyta na jakie art. się powołujemy?

Mam 2 opcje prowadzenia sprawy, która poprawna?:
1. Piszę że NIE chcemy refundacji i czekam aż wydadzą decyzję o przyznaniu emerytury, później na podstawie tej decyzji wszczęcie i nienaleznie pobrane ZDO i żądanie zwrotu za XI 2014r.,
2. TAK chcę refundacji z ZUS za ten XI 2014, tylko nie bardzo wiem jakie art. zastosować (czy może art. 15 Ustawy o ZDO który mówi o potrąceniach w Ustawie o emeryturach)??
Dzięki za wszelkie uwagi!!!! :roll:
Dusty

Napisano: 26 lis 2014, 8:29

Ponawiam pytanie, pilna sprawa, dziękuję za podpowiedzi... :roll:
Dusty

Napisano: 26 lis 2014, 9:03

zadna ustawa nie rezguluje poki co takich zwrotow (jes jeden projekt,ktory taka droge przewiduje,ale na razie nie wszedl w zycie), zus w ustawie to ma zapisa,ze w ten sposob wzraca wyplacone zasilki stale z pomocy s[poleczne i chyba dlatego niektore zusy sa sklonne potracac ze swiadczen emerytalnych wyplcone przez gops swiadczenia...jednak ty i tak musisz uchylic prawo do swiadczenia i orzec o nienaleznych i zwrot ma byc razem z odsetkami
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 26 lis 2014, 9:49

Dzięki za podpowiedzi. Teraz sie dopatrzyłam że żlę podałam art. chodziło mi o art. 16, który mówi...
Art. 16. z Ustawy o ZDO...
W ustawie z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (Dz. U. z 2013 r. poz. 1440, 1717 i 1734) wprowadza się następujące zmiany:
2) w art. 139 w ust. 1 pkt 6 otrzymuje brzmienie: (tzn. ze świadczeń ZUS potrąceniu podlegają)
„6) kwoty nienależnie pobranych zasiłków rodzinnych lub pielęgnacyjnych, świadczeń rodzinnych oraz zasiłków dla opiekunów w razie braku możliwości potrącenia z wypłacanych zasiłków rodzinnych, pielęgnacyjnych, świadczeń rodzinnych oraz zasiłków dla opiekunów, wraz z odsetkami za zwłokę w ich spłacie;”.

Czy to jest wystarczające aby poinformować ZUS, że chcemy refundacji to raz,a swoją drogą i tak zrobię wszczęcie,uchylenie, nienależnie pobrane, żądanie zwrotu..? :?:
Dusty

Napisano: 26 lis 2014, 12:05

kurcze:) nie zauwazylam w ustawie o zdo tej zmiany:) zylam w pzrekonaniu,ze jeszcze tego nie wprowadzili..
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 26 lis 2014, 15:10

Dusty ale ty nie masz jeszcze decyzji o nienależnie pobranych świadczeniach i tak naprawdę nie wiesz czy one są nienależnie pobrane
madzia11

Napisano: 26 lis 2014, 15:53

Wiem, że nie mam decyzji zresztą ZUs jeszcze też nic nie wydał (tylko tak mi "gdyba" na piśmie) i tak sobie myślę... ten art. 16 mówi o "nienaleznie pobranych ZDO" więc dopiero jak dostanę informację z ZUS lub od samej Pani ktora pobiera u nas ZDo, że ma przyznaną decyzją emeryturę to wtedy "pobawię się" we wszczęcia uchylenia nienalezne i żądanie zwrotu i... jak pani sama nie zwróci mi kasy za nienależnie pobrane ZDo to właśnie na podstawie tego art.16 wystąpię do ZUS o potrącenie.
A na dzień dzisiejszy nie mogę żądać refundacji z ZUS naszego ZDO ,bo decyzja nasza jest w realizacji i babeczka dalej pobiera i nie ma podstaw do żądania czegokolwiek, dobrze myślę tuż przed 15tą????? :roll:
Dusty

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x