renta socjalna a zasilek pielegnacyjny. wazne - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 26 lis 2014, 9:30

osoba ma przywrocone prawo do renty socjalnej na podstawie orzeczenia sadu wstecz, gdyz ZUS odmowił prawa do renty.

osoba zlozyła o zasilek pielengacyjny czy jej sie nalezy jak nie ma orzeczenie o stopniu niepełnosprawnosci ?
wyrok sadu przywrocil prawo do renty na podstawie biegłych sadowych, ktorzy niezgodzili sie z orzeczeniem lekarza ZUS i stawierdzili ze osoba jest całkowicie niezdolna do pracy przed 18 rokiem zycia. - czy to jest rownoznaczne, ze osoba legitymuje sie stopniem niepełnoscpawnosci ??
przekonania do tego nie mam - na logike sie wydaje, ze TAK.

z gory dziekuje za odpowiedzi.
1986

Napisano: 26 lis 2014, 9:37

widziałem różne dziwne orzeczenia sądu.
Kwestia jest tego, czy sprawa w sądzie była od orzeczenia czy od decyzji ZUS o nieprzyznaniu renty.
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 26 lis 2014, 9:44

od decyzji od renty.

orzecznik ZUs nie dał orzeczenia osoba potem komisje ZUs miała nie dał. i dostała decyzje o odmowie przywrocenia prawa do renty.
od tego do sadu sie odwołała sie sad powołal biegłych, ktorzy stwierdzili, ze osoba jest całkowicie nie zdolna do pracy. i sad w wyroku napisał: zmeinia zaskarzona decyzje w ten sposob ze przywraca wnioskodawczyni prawo do renty socjalnej od dnia.. do..dnia.

(przed sadem nie toczyla sie sprawa o ustalenie niepełnosrpawnosci tylko o przywrocenie renty)
1986

Napisano: 26 lis 2014, 9:49

nie przyznałbym.
Miałem jedną taką sytuację, odmówiłem, sprawa była w SKO podtrzymali odmowę. Kobieta uzyskała orzeczenia na komisji ds nierentowych
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 26 lis 2014, 10:03

w opini biegłych jest napisane, ze całkowicie niezdolna do pracy.
w decyzji ZUS o rencie na podstawie wyroku sadu jest wzmianka ze: z tytulu całkowitej niezdolnosci do pracy na podstawie wyroku sadu.

no ale odwołanie od decyzji o rencie było nie od orzeczenia.

No ale orzeczenia jako takiego nei ma.

dziekowac ze podpowiedz
1986

Napisano: 26 lis 2014, 10:04

a zasiłek za prawie 2 lata wstecz nalezałby sie tej osobie. wiec o co walczyc ma
1986

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x