No cóż \"nasze MPiPS\" jest mistrzem w tworzeniu patologii, z którą potem tak dzielnie walczy. Kto za to płaci? \"Pan za to płaci, Pani za to płaci, Społeczeństwo za to płaci.\" Najwyżej 1/4 wychowanków MOW/MOS to wychowankowie placówek op-wych, więc raczej nie stąd wynika ta \"taniość\". Mam wrażenie, że tylko osoby z Knauczycielską osobowością są w stanie pojąć ten fenomen. Pozdrawiam i Wesołych Świąt.
NIK - Informacja o wynikach kontroli funkcjonowania zakładów poprawczych i schronisk dla nieletnich - tam są dane z 2007.
Trzeba jednak wiedzieć, że w skład tych placówek wchodzą także szkoły, a te otrzymują najwyższą subwencję oświatową - 26 tys. na wychowanka. Informację o kosztach utrzymania w samym internacie MOW mam od osób zaprzyjaźnionych kierujących, bądź pracujących w tych placówkach, a koszty utrzymania w placówkach podległych pod MPiPS publikuje na swoich stronach każdy Wydział polityki społecznej UM, czasem MOPRy i CPRy.
No i jak twoi koledzy liczą koszt utrzymania wychowanka w MOW czy w MOS - licza koszty utrzymania w internacie ?
No to nie są pełne koszta - przecież w POW do kosztów liczą się wszystkie koszty związane z zatrudneniem mediami czynszami wakacjami ubraniami lekami itp itd. myslę że jeśli próbujesz przedsawiać wnioski w taki sposób jak przedstawiasz to zatracasz prawdziwość danych. Coraz bardziej czytając twoje wpisy mam wrażenie że zaniedługo przedstawisz stanowisko że profilaktyka jest droższa od resocjalizacji czy opieki.
ale jaja nie da się w 100% wyizolować kosztów internatu i szkoły znajdujących się w jednym budynku. Oczywiście na koszty te składają się zarówno etaty jak i wyżywienie, leki itd. (odpłatność rodziców za pobyt ich dzieci w tych placówkach jest taka sama jak w placówkach op-wych). Niezależnie jednak od tego, koszt utrzymania w internacie MOW/MOS w \"najgorszym\" wypadku dorównuje najtańszym placówkom op-wych.
To nie placówki resocjalizacyjne stały się tańsze, tylko placówki op-wych stały się absurdalnie drogie. Do tego funkcjonują coraz gorzej. Świadczy o tym rosnąca liczba nieletnich z tych placówek umieszczonych w MOW/MOS. I uwierz, jest mi szczególnie przykro, bo sam pracuję w placówce socjalizacyjnej.