Czym sie konkretnie różni MOW od MOS - Placówki Opiekuńczo-Wychowawcze, Ośrodki Adopcyjno-Opiekuńcze

Strona 2 z 3    [ Posty: 24 ]

Napisano: 22 kwie 2011, 12:29

No cóż \"nasze MPiPS\" jest mistrzem w tworzeniu patologii, z którą potem tak dzielnie walczy. Kto za to płaci? \"Pan za to płaci, Pani za to płaci, Społeczeństwo za to płaci.\" Najwyżej 1/4 wychowanków MOW/MOS to wychowankowie placówek op-wych, więc raczej nie stąd wynika ta \"taniość\". Mam wrażenie, że tylko osoby z Knauczycielską osobowością są w stanie pojąć ten fenomen. Pozdrawiam i Wesołych Świąt.
~etatysta

Napisano: 22 kwie 2011, 13:04

~etatysta skąd wziąłeś zestawienie ile kosztuje pobyt w POW, MOW, MOS? Prosze wklej link albo przedstaw źródło i jak to wygląda.
~ale jaja

Napisano: 22 kwie 2011, 18:20

NIK - Informacja o wynikach kontroli funkcjonowania zakładów poprawczych i schronisk dla nieletnich - tam są dane z 2007.
Trzeba jednak wiedzieć, że w skład tych placówek wchodzą także szkoły, a te otrzymują najwyższą subwencję oświatową - 26 tys. na wychowanka. Informację o kosztach utrzymania w samym internacie MOW mam od osób zaprzyjaźnionych kierujących, bądź pracujących w tych placówkach, a koszty utrzymania w placówkach podległych pod MPiPS publikuje na swoich stronach każdy Wydział polityki społecznej UM, czasem MOPRy i CPRy.
~etatysta

Napisano: 24 kwie 2011, 15:10

No i jak twoi koledzy liczą koszt utrzymania wychowanka w MOW czy w MOS - licza koszty utrzymania w internacie ?
No to nie są pełne koszta - przecież w POW do kosztów liczą się wszystkie koszty związane z zatrudneniem mediami czynszami wakacjami ubraniami lekami itp itd. myslę że jeśli próbujesz przedsawiać wnioski w taki sposób jak przedstawiasz to zatracasz prawdziwość danych. Coraz bardziej czytając twoje wpisy mam wrażenie że zaniedługo przedstawisz stanowisko że profilaktyka jest droższa od resocjalizacji czy opieki.
~ale jaja

Napisano: 24 kwie 2011, 22:10

nie macie co robić we Świeta
~a wy

Napisano: 24 kwie 2011, 23:50

co tu robisz w Święta?
~a ty

Napisano: 26 kwie 2011, 0:07

ale jaja nie da się w 100% wyizolować kosztów internatu i szkoły znajdujących się w jednym budynku. Oczywiście na koszty te składają się zarówno etaty jak i wyżywienie, leki itd. (odpłatność rodziców za pobyt ich dzieci w tych placówkach jest taka sama jak w placówkach op-wych). Niezależnie jednak od tego, koszt utrzymania w internacie MOW/MOS w \"najgorszym\" wypadku dorównuje najtańszym placówkom op-wych.
To nie placówki resocjalizacyjne stały się tańsze, tylko placówki op-wych stały się absurdalnie drogie. Do tego funkcjonują coraz gorzej. Świadczy o tym rosnąca liczba nieletnich z tych placówek umieszczonych w MOW/MOS. I uwierz, jest mi szczególnie przykro, bo sam pracuję w placówce socjalizacyjnej.
~etatysta

Napisano: 26 kwie 2011, 10:28

Koszt utrzymania placówki jest wszędzie inny - to jaki wy macie koszt utrzymania wychowanka - u mnie jest to niecałe 3400zł
~ale jaja

Napisano: 26 kwie 2011, 21:12

U mnie trochę ponad 3 tys. No to pracujemy w tych trochę \"tańszych\". :)
~etatysta

Napisano: 27 kwie 2011, 0:15

3800 pałac wraz z dobudowaną oficyną koszty ogrzewania około 90.000 złotych.
~Marcin

Strona 2 z 3    [ Posty: 24 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x