na ile tylko środki,wyobraznia,pogoda pozwalają:)zabawy na świeżym powietrzu,gry sportowe,planszowe,wycieczki piesze,wyjazdy do kina ,na basen itp itd a czasami smażeniem naleśników:)
w czasie wakacji wyjazdy nad jezioro (strzeżone kąpieliska) ,zimą sztuczne lodowisko,liczne konkursy i dyskoteki ,rajdy rowerowe i piesze,spacery,zabawy na placach zabaw dla najmłodszych,kino,basen,siłownia,,,kulinaria,,
I dzieci w dd maja żle????Moje w domu tego nie mają!!!bo mnie nie stać ! Potem przychodzi taki dorosły klient do ops i uważa ,że mu się wszystko nalezy!!!Na wę giel dostanie,dodatek mieszkaniowy również,robotą się nie splami -hulaj dusza...a ja muszę zasuwać ,aby do pierwszego starczyło! Chory system!!!
~zniesmaczony na co cie nie stać? na gry planszowe z dziećmi, kąpielisko na jeziorze, spacery, konkursy, rajdy rowerowe, zabawy na placu zabaw, kulinaria, gry sportowe, piesze wycieczki??????????
Dom dziecka - darmowy *** hotel all inclusive z animacją
Chętnych zapraszamy
A tak poważnie, to niewiele jest tego czasu wolnego, a przy coraz mniejszej liczbie wychowanków coraz trudniej skompletować grupę do zajęć (dzieci w podobnym wieku i o podobnych zainteresowaniach).
Zajęcia na zewnątrz budynku (w zależności od pory roku i warunków pogodowych) to np. rowery, rolki, piłka nożna, siatkowa, kosz itd. W zimie sanki, łyżwy, czasem (jak się trafi transport i sponsor to również narty). Dla młodszych również plac zabaw.
W miarę możliwości basen, w wakacje dostępne w okolicy kąpieliska.
W czasie niepogody zajęcia w budynku. Od biernego wypoczynku (np. telewizja czy komputery, playstation) po zajęcia bardziej aktywizujące np. gry planszowe, tenis stołowy, siłownia, aerobic, zajęcia plastyczne, teatralne, kulinarne. Niektórzy korzystają z zajęć organizowanych przez inne instytucje np. SKSy, kluby sportowe, szkoły tańca i in. (w zależności od zainteresowań).
do pela:
Jak to nie mają rodziny? To z kim w takim razie pracuje pracownik socjalny, a niedługo będzie też pracował asystent? No i gdzie te dzieci mają wracać, skoro nadrzędnym celem jest \"powrót do rodziny\"?
Proszę, nie kpij, przecież najczęściej te \"rodziny\" są niewydolne lub po prostu ich nie chce im się chcieć być odpowiedzialnym, a mają \"all inclusive\" tylko i wyłącznie dzięki zaradnym, chcącym i odpowiedzialnym wychowawcom, chociaż co prawda w większości przypadków ani dzieci ani rodzice nie doceniają tych wysiłków
pozwalacie swoim dzieciom korzystać z propozycji innych placówek? ja pracuje w świetlicy środowiskowej i 3 naszych dzieci (rodzeństwo) została umieszczona w dd w tej samej miejscowości. pani dyr nie pozwala im korzystać z naszej oferty bo \"u nas jest patologia\", nie przemawia do niej argument, że dzieci w ich placówce są z jeszcze mniej wydolnych środowisk. a mamy modelarstwo, decupage, filc, ceramikę i mnóstwo innych fajnych warsztatów dzieci za każdym razem jak nas widzą proszą, aby rozmawiać z dyr bo one chcą do nas przychodzić (tam nie dzieje się nic poza kredki i farby) jakiś pomysł na panią?