czynsz w spółdzielni 160
czynsz gminny wyliczony 200
czy biore czynsz 200 i dodaję pozostałe opłaty....czy jednak 160 + pozostałe opłaty

1200 czynszu właścicielowibrodafix pisze: ↑25 kwie 2023, 12:54jaka jest treść umowy najmu ? tzn. co z niej wynika ?
1. czy najemca płaci wynajmującemu jedynie czynsz najmu + opłaty licznikowe ?
2. czy np. w umowie jest zapisane, że oprócz najmu najemca zobowiązany jest płacić opłaty na rzecz spółdzielni + opłaty licznikowe ?
czyli realnie płaci najem 1200 + 160 spółdzilenia + opłaty licznikowe1200 czynszu właścicielowi
poza zapłatą czynszu na rzecz wynajmującego opłaty związane z eksploatacją mieszkania (opłaty czynszu, za zuzycie wody , odpady, centralne ogrzewanie etc.)
nooom to ja wiem, tylko stawka gminna (200) jest wyzsza niz w spoldzielni (160) czyli wziac spoldzielni czy gminna wyzszabrodafix pisze: ↑25 kwie 2023, 13:10czyli realnie płaci najem 1200 + 160 spółdzilenia + opłaty licznikowe1200 czynszu właścicielowi
poza zapłatą czynszu na rzecz wynajmującego opłaty związane z eksploatacją mieszkania (opłaty czynszu, za zuzycie wody , odpady, centralne ogrzewanie etc.)
więc ja bym zrobił tak:
1200 najem + z opłat na rzecz spółdzielni należy wziąć eksploatację i f. remontowy = zbijamy do stawki gminnej + CO + woda+ nieczystości stałe
160 zł to należałoby przyjąć gdyby jedynymi opłatami były te wynikające z wydruku opłat na rzecz spółdzielni [ wnioskodawca nie był najemcą a właścicielem bądź miał spółdzielcze lokatorskie prawo do lokalu ]nooom to ja wiem, tylko stawka gminna (200) jest wyzsza niz w spoldzielni (160) czyli wziac spoldzielni czy gminna wyzsza
ja tez tak właśnie myslalambrodafix pisze: ↑25 kwie 2023, 13:23160 zł to należałoby przyjąć gdyby jedynymi opłatami były te wynikające z wydruku opłat na rzecz spółdzielni [ wnioskodawca nie był najemcą a właścicielem bądź miał spółdzielcze lokatorskie prawo do lokalu ]nooom to ja wiem, tylko stawka gminna (200) jest wyzsza niz w spoldzielni (160) czyli wziac spoldzielni czy gminna wyzsza
a w omawianym przypadku do opłat na rzecz spółdzielni doliczamy czynszu najmu i dopiero tak skalkulowane wydatki przyrównujemy do stawki gminnej co daje 200 zł i taką stawkę należy przyjąć do wyliczeń... moim zdaniem![]()
a gdzie w tym poście jest podane, że się nie przyrównuje?Też byłam przekonana, że czynsz dla właściciela prywatnego (ten z umowy najmu) się przyrównuje do stawki gminnej, a tu jednak widzę że nie. No cóż człowiek się cały czas uczy.